(StudentTorget.no):

Skal du arrangere eksamensfest, men ikke er helt sikker på hva menyen bør bestå av? Kanskje tåler ikke lommeboka noen store utgifter heller? Da er vårt forslag fingermat. Det er utrolig godt og du har et ubegrenset utvalg. Få alle gjestene til å ta med litt mat hver. 

 

Her er våre fingermat-forslag:  

 

Foccaciabrød og aioli

Focaccia og aioli er selskrevent tilbehør på et fingermat-bord.  

Dette trenger du: 

Focaccia: 

50 gram gjær

1 liter vann

2 liter hvetemel

 


FOCACCIA: Nystekt focacciabrød smaker kjempegodt. Du kan for eksempel lage flere små og ha ulik topping på dem. Oliven, tomat og pinjekjerner fungerer veldig bra hver for seg. 

1 dl olivenolje 

1 ts salt

 

Forslag til topping: 

Cherrytomater

Maldonsalt

Frisk timian

Olivenolje 

Pinjekjerner

Oliven

 

Slik gjør du: 

1. Rør ut gjæren i lunket vann (37 grader). Tilsett salt og olje.

2. Tilsett mel og elt brødet godt. La det heve til det får dobbel størrelse. 

3. Når hevingen er ferdig legger du brødet i en langpanne eller på en stekeovnsplate. Du kan enten lage ett stort, eller flere små brød. Kanskje ønsker du å lage flere små med forskjellige toppinger på? Etterhev i 20 minutter. 


4. Når etterhevingen er ferdig tar du på toppingene. 

5.  Lag små «groper» i deigen før du heller over olivenolje. Strø på maldonsalt. Vil du ha tomater som topping skjærer du disse i to før du legger dem på. Vil du ha oliven skjærer du dem i små biter. 

6. Stek brødet midt i ovnen på 175 grader i ca. 45 minutter. 

LES OGSÅ: Slik lager du gresskarpai

 

Aioli

 


AIOLI: Aioli er hjemmelaget hvitløksmajones og smaker kjempegodt sammen med focacciabrød og ovnsbakte båtpoteter. 

Aioli er hjemmelaget hvitløksmajones, og smaker fantastisk godt sammen med focaccia og ovnsbakte potetbåter. Det som er veldig viktig før du skal lage aioli, er at alle ingrediensene er romtemperert. Kommer eggene rett fra kjøleskapet når du skal bruke dem, kan du være sikker på at aiolien kommer til å skille seg. 

 

Dette trenger du: 

3 romtempererte eggeplommer

1 ts salt

3 fedd hvitløk 

2-3 ss sitronsaft

5 dl olje 

1 ts sukker

 

Slik gjør du: 

1. Du kan røre aiolien sammen for hånd eller bruke en håndmikser på lav hastighet. 

Start med eggene. Skill plommen fra hviten og rør sammen. Deretter tar du i litt og litt olje (tynn stråle) samtidig som du visper. Etter hvert vil du kjenne at blandingen tykner. 


2. Når all oljen er tømt i blandingen, tar du hvitløk, sukker og sitronsaft i. Hell aiolien over i en skål og server sammen med focaccia og potetbåter. 

LES OGSÅ: Karbonader, svin med grønnsaksris, kjøttpudding, polarpizza, pancho villa, kylling i form, quinoa

 

Fetastenger med bacon

Dette er en veldig enkel fingermatrett. Det eneste du trenger er fetaost, bacon og tannpirkere (uten smak) eller cocktailpinner. 

Skjær opp fetaosten i små stenger (ca. 3 cm lange). Deretter surrer du rundt strimler med bacon rundt og steker stengene i en stekepanne til baconet er gjennomstekt. 

LES OGSÅ: Dette bør du spise til eksamen

 

Mini-nachos med guacamole

Istedenfor å lage en stor form med gratinerte nachos, kan du dandere litt kjøttdeig med tacokrydder, løk,  jalapeño og litt ost på ett og ett nachochips-flak. Det er enklere å spise, og i tillegg ser det mye freshere ut.

 

 


GRATINERTE NACHOS: Lag noen brett med gratinerte nachos til eksamensfesten. Det blir garantert populært. 
 

Dette trenger du: 

1 pose nachochips 

1 løk

400 gram kjøttdeig

1 glass jalapeño

Revet ost

Oliven

Salsa

Guacamole:

2 avokado

2 fedd hvitløk

2 ss limesaft

2 ss rømme

1 ts chilipulver

 

Slik gjør du: 

1. Guacamole: Bruk en stavmikser eller gaffel til å lage en grøt av avokadoen. Tilsett deretter hvitløk, chilipulver, rømme og limesaft. Sett i kjølig frem til servering.


2. Legg nachochipsene utover i en langpanne.

3. Stek kjøttdeig og løk. Tilsett tacokrydder

4. Legg 1 ss kjøttdeig på hver av chipsene, 1-2 jalapeño og topp med revet ost. Gratiner på 200 grader i 5-10 minutter. Server med guacamole, salsa, og oliven.

LES OGSÅ: Slik lager du vegansk lasagne

 

Kylling satay på spyd

(Ca. 10 spyd)


Dette trenger du: 

 


KYLLING SATAY PÅ SPYD: Prøv disse gode satay-spydene. Peanøttsaus og kylling er alltid en vinner.
 

3 kyllingfileter

2 finhakkede sjalottløk

1 fedd hvitløk

0,25 ts chillipulver

1 ts malt koriander

1 ts malt ingefær

2 ss soyasaus

2 ts brunt sukker

Peanøttsaus:

1 glass peanøttsmør

4,5 ss østerssaus

1 ss konsentrert kyllingbuljong

1,5 dl vann

 

Slik gjør du:

1. Ha peanøttsmør, østerssaus, kyllingbuljong og vann i en kjele og kok opp. 

2. Skjær hver kyllingfilet på langs i 5 strimler. 

3. Bland ingrediensene til marinaden og legg i kyllingstrimlene. La dem ligge i marinaden noen timer eller over natten i kjøleskap. 

4. Bløtlegg grillspyd av bambus i kaldt vann i 30 minutter.


5. Tørk av dem og tre på kyllingstrimlene. 

6. Grill dem i stekeovn i 4-6 minutter. 

7. Snu spiddene underveis. 

8. Server kylling satay med salat, peanøttsaus og ris.

 

 


POTETBÅTER: Ovnsbakte potetbåter hører med til fingermat. 

Ovnsbakte potetbåter

5 store poteter

Olje 

Timian

Salt 

Pepper

 

Slik gjør du: 

1. Del potetene på langs og skjær små båter.

2. Legg alle potetene i en langpanne og hell oljen over.

3. Strø over salt, pepper og timian. Pass på at alle potetene er gnidd godt inn i både olje og krydder.

4. Stekes på 225 grader i 40 minutter til potetene er møre. 

 

 


SCAMPI: Det er også viktig med et innslag av sjømat når man skal servere fingermat. Vårt tips er scampi med hvitløk og chili.  

Chili og hviløksmarinerte scampi

Dette trenger du: 

3 ss olje

2 hvitløkfedd, knust

1 chili 

20-30 scampi 

 

Slik gjør du: 

1. Varm oljen i en stekepanne, og stek hvitløk og chili i omtrent 1 minutt. Ha i scampi, og la det surre videre i 3 til 4 minutter til rekene er rosa og gjennomstekte. 
2. Vend rekene av og til. Legg scampiene over på et serveringsfat eller på tallerkener og server. 

LES OGSÅ: Gresskar-oppskrifter

 

Dessert: 

 


SJOKOLADE + FRUKT=SANT: Del opp masse forskjellig frukt og la gjestene dyppe den i sjokolade. Himmelsk godt. 

Frukt dyppet i sjokolade


Dette trenger du: 

400 g sjokolade

0,5 dl fløte 

Oppskåret frisk frukt som for eksempel: 

Jordbær

Kiwi

Ananas

Banan 

Mango

 

Slik gjør du: 

1. Smelt sjokolade og fløte i vannbad. Hell sjokoladeblandingen over i en eller flere skåler.

2. Sett fram frukt og pinner (f.eks tannpirkere eller cocktailpinner)

 

Vel bekomme!

SE FLERE UKEMENYER FRA STUDENTKOKEBOKA HER!