Tromsø

 

På 70º nord; om lag 2000 km fra Nordpolen under nordlyshimmelen og midnattssola ligger Tromsø. Byen har ca 65 000 innbyggere og huser verdens nordligste domkirke, ølbryggeri og universitet – så her tilfredsstilles alle behov.

 

Tromsø er Norges fjerde største studentby med vel over 10 000 studenter spredt på Universitetet, Høyskolen i Tromsø, BI og Næringsakademiet. Siden studentene utgjør en betydelig del av befolkningen, kan Tromsø ansees som en ”ung” by. Byen har i lange tider vært et internasjonalt knutepunkt, en posisjon den har beholdt og i stor grad utviklet. Dette er byen med en varm og personlig atmosfære der du kan oppleve alt fra hundesledekjøring i bitende kulde og snowboarding i puddersnø, til rockefestival og nakenbading i bukta ei lys sommernatt.

 

Tromsø, også kjent som Nordens Paris, er en urban by lokalisert midt i en fantastisk natur med alper, fjorder og svaberg på toppen av verden. En av de største fordelene ved Tromsø er at det er en kompakt by der det alt en trenger er samlet på Tromsøya som ikke er mer enn 10 km lang. Om du formodning ikke har lyst å spasere dit du skal, tar bussen deg dit. Kollektivtilbudet er godt utbygget og et busskort koster deg 450 kr i mnd. I tillegg har Tromsø nattbusser på fredager og lørdager som går til de fleste områdene. Dette vil sette deg tilbake 45- 60 kr, men du slipper til gjengjeld taxiutgifter og taxikø - som kan være en kjølig opplevelse. Det skal dog være sagt at en aldri møter så mange by-originaler som i nettopp taxikøen…


 

Selv om Tromsø bare ligger et steinkast fra nordpolen er de et yrende liv her. Vinteren og mørketiden kortes ned med flere festivaler, blant annet Romjulsjazzen, Nordlysfestivalen, F****** North Pole Festival og Tromsø Internasjonale Film Festival, som for øvrig er Norges største. Før en vet ordet av det er sommeren tilbake, med endeløse dager der lyset gir en energi man ikke visste man hadde. I Tromsø er det nemlig midnattssol fra slutten av mai til slutten av juli, sommernatta går over i dag, og noen ganger virker det som om det ikke betyr noenting – i Tromsø er det nemlig like normalt å gå på fjellet kl 0200 om natta, som kl 1400 på dagen. På Buktafestivalen og Insomniafestivalen  kan man stå i stekende midnattsol og høre favoritt bandene sine. Grilling i fjæra og bading er også unntatt klokka. Her gjelder det bare å nyte sommeren og sola så lenge den varer. 

LES OGSÅ: Slik kan kvinner få høyere lønn!

 

 

 

Uteliv

 

Da Bjørnson var her i 1869 sendte han et telegram som faktisk fremdeles uttrykker stemningen i kultur- og utelivsbyen Tromsø. Han skrev; ”Her er ingen Søvn, blot Champagne og Spetakel” I dag er utelivet og kulturlivet et av Tromsøs største merkevarer – det er så levende at det nesten kan bli slitsomt!


 

Tromsøfolket gjør sitt for at byen skal leve opp til kallenavnet Nordens Paris, her finner du folk på kafeene til alle døgnets tider der de gjør alt fra å prate ”sjit” til å spille TP og risk. I og med at bykjernen er så kompakt vil det ikke ta lange tiden å gå fra studenthuset driv og Perez lengst nord til Blå Rock og ølhallen lengst sør – om du ikke bestemmer deg for å stikke innom en av de mange andre på veien…

LES OGSÅ: Hvorfor har menn høyere lønn?

 

Tromsø har en mengde gode konsertscener, fra de små intime til de helt store – og det går ikke en uke uten at en eller flere av disse er i bruk. Sjekk ut  www.studenttorget.no/tromso for å se hva som skjer.

 

 

 

Hva gjør du på fritiden?

 

Det finnes ingen grunner til å kjede seg i Tromsø - for ingen annen plass i verden man er så bortskjemt, at en kan spenne på seg skiene, ta en tur i lysløypa midt opp på Tromsøya, for så deretter å gå rett på konsert, eller gjerne en av de mange festivaler som Tromsøfolket elsker å arrangere.

 

Det er ikke bare musikken som står i høysete her nord; med et flott stort og nytt teaterbygg så koker det i teaterbyen Tromsø. Med flere stykker på plakaten, såvel som studentrabatt på teaterbilletter, så er det ikke mye som bør holde en igjen. Og om det er kino og film som lokker, så er det bare å ta plass i en av de seks nye kinosalene som ble innviet  under Tromsø Filmfestival i januar 2005. For de som ønsker filmfestival-filmer hele året, så står Norges eldste og mest ærverdige kino, Verdensteateret, til disposisjon, da Tromsø Filmklubb viser film der.

LES OGSÅ: Kebabtest Trondheim


 

Om du er av den litt mer sporty typen er du heldig for i Tromsø lever det urbane bylivet side om side med den ville naturen. Her finnes det tilbud for alle, fra mosjonister til studenter som vil drive på høyere nivå. Et godt sted å starte er TSI (Tromsøstudentenes Idrettsklubb). Sjekk ut deres hjemmesider her http://uit.no/tsi . Treningsstudioer med studentvennlige medlemspriser finner du også. Les mer om dem her (http://www.studentkatalogen.no/index.php?artikkelid=462&viskategori=31 )

 

Ute – og kulturlivet i Tromsø er like stort og variert som utdanningstilbudet. Det er noe for enhver smak til ethvert tidspunkt. Om det er natur – eller kultur – eller begge deler, så er det å finne i Tromsø.

LES OGSÅ: 1986-musikken

 

 

 

Bolig i byen

 

Tromsø er dessverre ikke blant de billigste på boligfronten, så kollektiv er en populær løsning. Studentsamskipnaden i Tromsø har en rekke studentbyer som ligger i alle prisklasser. Sjekk ut  http://www.sito.uit.no/boliger/generell_info.php for mer info.

 

 

Reise til og fra byen


 

Selv om Tromsø ikke er tilknyttet jernbanelinja er det ikke vanskelig å komme seg hit. Tromsø lufthavn ligger bare 8 minutter fra sentrum og har 13 daglige avganger til Oslo samt en rekke andre mindre byer i Nord-Norge. Hurtigruta har også daglige anløp i Tromsø og raske ekspressbusser forbinder Tromsø med jernbanen i Fauske og Narvik.

LES OGSÅ: Studentliv: Førstehjelp for dating