Hva gjør en Teknisk tegner

Som teknisk tegner jobber du med å lage 3D-modeller og tekniske arbeidstegninger for blant annet bygg, produkter eller mekaniske innretninger. Du bruker gjerne digitale verktøy innen dataassistert konstruksjon for å løse oppgavene.

Teamjobbing er vanlig for dette yrket, som eksempelvis ingeniører, entreprenører, dokumentører og arkitekter. Det er arkitekten og/eller ingeniøren som står for skisseringen og beregningene for det du skal lage. Enn om du samarbeider med andre om prosjektene er det viktig at du kan jobbe selvstendig for å gjøre din del av oppgaven. Det er store muligheter for hjemmekontor for dett yrket, og dermed muligheter for å ta oppdrag i andre deler av Norge/verden uten å måtte flytte.  

Andre arbeidsoppgaver kan være å lage brosjyrer, publikasjoner og annet presentasjonsmateriale. Det kan også være du som har ansvaret for å presentere prosjektet og modellen for styret, samarbeidspartnere eller andre involverte. 

Det er flere stillingsbetegnelser for teknisk tegner; deriblant DAK-operatør, teknisk designer, BIM-tekniker og 3D-visualiserer. Kravene til å kvalifisere og arbeidsoppgavene kan variere noe, men grunnarbeidet er det samme. 


 

Personlige egenskaper - Teknisk tegner

Egenskapene som er spesielt nyttige; 

LES OGSÅ: Cecilie Svendsen er skuespiller

  • God nettverksbygger og kommunikatør
  • Flink til å samarbeide, og samtidig dyktig på å jobbe selvstendig
  • Kunstnerisk talent og gode dataferdigheter
  • Kreativ, gode visualiseringsevner og nøyaktig

 

 

Utdanning / kompetansekrav - Teknisk tegner

 

Det skjer stadige endringer innen utdanning for 3D og teknisk design. Du finner både korte og lengre kurs/utdanninger som kan kvalifisere deg som teknisk tegner. Har du bakgrunn som håndverker, landskapsarkitekt, interiørkonsulent, innen data, media eller lignende, vil du med teknisk tegning spisse den kompetansen du allerede har.

I Norge så gir noen av arkitektur- og ingeniørutdanningene opplæring innen teknisk tegning. Det er også mulig ta høyere utdanning som teknisk tegner ved utenlandske utdanningsinstitusjoner. 

Opptakskrav

Vanligvis generell studiekompetanse. Private skoler vurderer som regel realkompetanse på lik linje med studiekompetanse. 

Etter- og videreutdanning
Med utdanning som teknisk tegner har du godt grunnlag for videre studier innen teknisk design, arkitektur eller ingeniørfag. Med generell studiekompetanse kan du også ta relevant universitets- og høyskoleutdanning.

LES OGSÅ: Sanger | Yrkesguiden | Yrke Sanger

Studievalg.no - Relaterte studier til Teknisk tegner

 

 

Jobbmuligheter - Teknisk tegner

 

Mange tekniske tegnere er ansatt hos arkitektkontorer, ingeniørfirmaer eller entreprenørfirmaer. Du kan være ansatt både i det private eller det offentlige, noen velger også å være selvstendig næringsdrivende.

LES OGSÅ: Jobber som illustratør, grafisk designer og scenograf

 

KarriereStart.no - Temaside Teknisk tegner

KarriereStart.no - Stillingsannonser Teknisk tegner

KarriereStart.no - Arbeidsgivere Teknisk tegner

 

 

Takk til / Kilder

 

Studievalg.no - Norges komplette studiesøk og skolesøk KarriereStart.no - ledige stillinger og bedriftspresentasjoner