Hva gjør en klinisk ernæringsfysiolog

En klinisk ernæringsfysiolog er kvalifisert for å utrede, diagnostisere, forebygge og behandle ernæringsrelaterte sykdommer og tilstander. Som klinisk ernæringsfysiolog kan du gi råd og veiledning om kosthold. Du blir en viktig medspiller i jobben om å bedre befolkningens kosthold og kunnskap om ernæring og sammenhengen mellom kosthold og sykdom. Forebygging av sykdommer ved å drive med opplysningsarbeid er også en arbeidsoppgave for den klinisk ernæringsfysiolog.

Av andre arbeidsoppgaver man har kan man nevne blant annet: Kostbehandling til pasienter som på grunn av sykdom har behov for spesielle ernæringsbehov. Det kan være mennesker som lider av for eksempel overvekt, underernæring, spiseforstyrrelser, allergi, cøliaki, hjertesykdommer, nyresykdommer, diabetes, mage- tarmsykdommer, stoffskiftesykdommer. Det som også inngår i en klinisk ernæringsfysiologs hverdag er å gi veiledning til mennesker som av forskjellige årsaker trenger særskilt kostholdsveiledning som for eksempel idrettspersoner og til personer som er friske, men trenger veiledning i kostholdet.

Personlige egenskaper - Klinisk ernæringsfysiolog

Du må like å kommunisere med mennesker. Siden jobben handler om å gi råd om kosthold til mennesker, møter du utrolig mange mennesker med forskjellig behov gjennom jobben din. Du bør også ha en interesse for mat, kosthold og ernæring og medisinske spørmsål. I jobben må du også ofte forholde deg  til og samarbeide med helsepersonell og andre fagpersoner, derfor bør du også like å jobbe i team.

Utdanning / kompetansekrav - Klinisk ernæringsfysiolog

Klinsk ernæringsfysiolog er en beskyttet tittel. For å jobbe som klinisk ernæringsfysiolog må du ha en mastergrad i klinisk ernæring, etter at du har fullført studiet får du en autorisasjon, uten den får du ikke lov til å jobbe ved et sykehus. Du kan ta masterprogrammet ved Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen. For å komme inn kreves det generell studiekompetase i tillegg til R1 (matte) kjemi 1+ 2  og fysikk 1.


Studievalg.no - Relaterte studier til Klinisk ernæringsfysiolog

Jobbmuligheter - Klinisk ernæringsfysiolog

 

KarriereStart.no - Temaside Klinisk ernæringsfysiolog

KarriereStart.no - Stillingsannonser Klinisk ernæringsfysiolog

KarriereStart.no - Arbeidsgivere Klinisk ernæringsfysiolog

Lønnsnivå - Klinisk ernæringsfysiolog

Lønn varierer i dette yrket. Det kommer an på om du er ansatt i privat eller statlig sektor.

LES OGSÅ: Hvordan få jobb som klinisk ernæringsfysiolog?

Mer informasjon / linker

Kliniske ernæringsfysiologers forening: http://www.keff.no/

Les om masterstudiet i klinisk ernæring ved Universitetet i Oslo: http://www.uio.no/studier/program/ernering-5aar/

Les om masterstudiet i klinisk ernæring ved Universitetet i Bergen: http://www.uib.no/studieprogram/MAMD-NUCLI

LES OGSÅ: Ernæring og læring - hvordan påvirker mat læringsprosessen? Med ekspert Oda Aakervik | SO #50

Takk til / Kilder

Studievalg.no - Norges komplette studiesøk og skolesøk KarriereStart.no - ledige stillinger og bedriftspresentasjoner