(StudentTorget.no):

Å være en god romkamerat involver tre ganske enkle steg: kommunikasjon, kompromiss og respekt. Hvis alle disse er på plass i et kollektiv, forhindrer det dårlig stemning og irritasjon hos romkameratene dine.

Hvis én eller flere skulle mangle dette, kan det være greit å ta en prat med alle og finne en løsning, slik at nettopp du ikke blir beskrevet som «romkameraten fra helvete!»

Her har vi samlet flere punkter som kjennetegner en dårlig romkamerat i kollektivet

 

Du er hjemme 24/7

Det kan kanskje virke som et lite problem for personen som alltid er hjemme, men det er viktig å gi de andre i kollektivet litt ro og fred. Hvis du merker at du konstant oppholder deg hjemme kan du se på mulighetene til å studere på en kafé eller et bibliotek, eller du kan finne en hobby som tar opp litt av tiden din.

Gjør du dette, vil det være godt for romkameratene dine, og ikke minst deg selv!

 

Du kommuniserer dårlig

Er ikke kommunikasjonen på plass, kan det være vanskelig å bo med andre. Å kommunisere ved å skrive lapper i form av notater eller på tavle formidler ikke informasjonen på riktig måte. Teksting kan være et alternativ, men som regel er det best å kommunisere ansikt til ansikt.


 

Du vasker aldri

For å ikke irritere resten av kollektivet kan det lønne seg å ta ansvar for hva du har brukt og hjelpe til med fellesvasken. Ikke la tallerkner og annet du har brukt stå på rommet, på kjøkkenbordet eller i vasken. Det er like greit å vaske det så fort som mulig, og det tar ikke lang tid.

Vasker de andre i kollektivet, bli med, slik at du også viser at du bryr deg om leiligheten.

 

Du rydder aldri

Ikke la klærne på tørkestativet stå i flere dager. Romkameratene dine har også lyst til å få vasket klærne sine. Selv om det er rent er det ikke sikkert romkameratene dine har lyst til å ta på undertøyet ditt, så av respekt, ta med de tørre klærne dine på rommet.

LES OGSÅ: Dette bør du tenke på når du skal leie bolig: Tips og råd fra Forbrukerrådet

 

Du ignorer søppel

Som regel har man en plan på hvem som gjør hva i kollektivet når det kommer til rydding, vask og å ta med søppel og pant, men det er ikke alle som følger det. Ikke la søppelet stå i flere dager bare fordi du ikke gidder å ta en liten runde innom søppelhuset før du fortsetter dagen. Blir det stående, vil leiligheten lukte, i tillegg til at romkameratene dine vil begynne å irritere seg over at du aldri tar søppelet.


 

Du skifter ikke dorull

Det er veldig enkelt. Hvis dorullen er tom, kast pappen og sett en ny dorull på hanken. Ikke ved siden av, oppå eller bak toalettet. Dette er noe som fort kan bli et irritasjonsmoment for resten av kollektivet, og det tar ikke mange sekundene før det er gjort. Ser du at dere begynner å gå tom for dopapir, dra og kjøp inn mer, ikke vent til noen andre tar ansvar.

LES OGSÅ: Kreative hjemmekontor: Slik lager du studieplass på hybelen

 

Du stjeler mat

Hvis romkameraten din har kjøpt mat betyr det at han/henne har tenkt til å spise det selv, ikke at du skal forsyne deg. Hvis romkameraten din tilbyr er det noe annet, eller om du spør og du får et ja. Ikke tenk at kollektivet ikke vil merke om noe mangler i kjøleskapet, for det vil de og det skaper unødvendige konflikter mellom dere.

 

Du er høylytt

Ikke vær den som spiller alt for høy musikk og har lyden på TVen alt for høyt. Blir dette gjentakende i kollektivet vil du irritere, ikke bare de du bor med, men kanskje til og med naboene. Av respekt senk lyden til et normalt lydnivå. Høy lyd kan også være skadelig for hørselen, så om du ikke gjør det for andre, gjør det for deg selv i det minste.

LES OGSÅ: Leie bolig tips og sjekkliste - den komplette sjekklisten når du skal leie bolig


 

Du har alltid besøk av andre

Husk at det er ikke bare du som bor i leiligheten. Vis respekt for de andre og spør om det er greit at du får besøk. Som regel vil de si ja og da er det greit. Det er kanskje greit å ikke ha noen på besøk hver dag, for det kan skape irritasjon i kollektivet. Skal du ha vors, hør med de andre om det er greit og informer om hvilken tid som er relevant av hensyn til de andre, i tilfelle en av romkameratene skal på jobb tidlig dagen derpå.

 

Du betaler leien for sent

Allerede før du flytter inn vet du når leien skal betales. Betaler du sent, vil ikke dette bare irritere de andre du bor med, men også utleier. Planlegg måneden godt slik at du vet at du har penger til å betale leien og vurder å sett opp en automatisk overføring slik at dette ikke blir et problem.

Vet du at betalingsdatoen ikke fungerer i forhold til Lånekassen og lønn, informer utleier om dette så tidlig som mulig slik at en annen løsning kan diskuteres.

LES OGSÅ: Bo i kollektiv med venner? Her er forhåndsreglene som bør følges

 

Du etterlater hår overalt

Ja, det ER ekkelt å plukke hår fra sluket, men det må gjøres. De andre i kollektivet synes det er like ekkelt, og det er det greit å vite at det håret du tar fra sluket er ditt eget. Hvis du synes det er så ekkelt, ta på deg en hanske. Bort må det uansett, slik at sluket ikke tettes.


 

Du låner ting uten godkjennelse

Selv om du kanskje låner ting bort med glede, er det ikke sikkert alle synes det er like greit å dele på sitt, så ikke lån uten at du vet det er greit. Sier romkameraten din nei, legg det fra deg og finn noe annet. Hvis romkameraten din sier ja, sørg for at du returnerer det i samme tilstand, så om det skulle være en genser, vask den før du gir den tilbake.

LES OGSÅ: Leie bolig? Derfor er det lurt å ha bolig-CV