Mange unge drømmer om en karriere fylt med fashion og glamour. På Make Up Artistskolen i Oslo lærer du sminkehåndverket fra grunnen av - fundamentet for å lykkes i denne spennende, men samtidig krevende bransjen.

Gjennom 20 år har Make Up Artistskolen vært en av de ledende studiestedene for utdanning av makeupartister og stylister til fashion- og skjønnhetsbransjen, TV,  film og scene. Skolen tilbyr utdanninger innen studieretningene; visagist og makeupartist. Begge spisset mot arbeidslivet, hvor elevene lærer yrkesrettede håndverk uunværelig for en videre karriere i disse bransjene.

Skolen ligger delikat plassert på Fredensborg i Oslo. Dagen da Studievalg.no besøker skolen er det bryllupsuttrykk som gjelder, og over alt møter vi elever med airbrush-pistolen klar.

 

Godt fornøyd hittil

Vi er heldige og får stanset to elever som studerer her. Kjersti Reinaas (21) og John Ryaa Sæle (28). Begge startet på makeupartiststudiet i høst og virker strålende fornøyde hittil.

- Jeg skulle ønske at det var flere gutter som gikk her, det blir jo iblant litt vel mange jenter, gliser John.


Og det er ikke vanskelig å forstå hva han mener. Inne i studioet kryr det av jenter som er fullt i gang med sine praktiske arbeider. John synes til tross for jenteflommen at det faglige utbyttet er høyt.

- For meg var det viktig å velge en skole som forberedte meg på yrkeslivet. Her føler jeg at de oppfyller de kriteriene jeg hadde for å velge denne retningen.

Kjersti Reinaas nikker velvillig med, hun har allerede en utdanning fra frisøryrket, og videreutdanner seg dette året, for å få en bredere kompetanse.

- Mitt mål er å kunne åpne min egen salong, hvor jeg kan drive med både makeup og styling, men også kunne tilby kundene hårklipp. Det blir en mer komplett pakke å selge seg med, mener Reinaas.

LES OGSÅ: Studievalg.no besøker Høgskolen i Vestfold

 

Tilrettelegger for arbeidslivet

Inne på kontoret til John Jakobsen, daglig leder og medeier i skolen, bekreftes elevenes utsagn om den faglige tyngden og de tilrettelagte rammene for yrkeslivet.

- Mange er fremdeles av den oppfatningen at det å drive med makeup er å legge på litt mascara og leppestift, og da er det jo ikke et fag man trenger å gå på skole for å lære. En slik vurdering av yrket er selvfølgelig helt feil. For å kunne levere de tjenestene markedet har behov for, kreves det et bredt spekter av kunnskaper og ikke minst ferdigheter. En makeupartist må f.eks. kunne planlegge og utføre en sminke for en stor motevisning eller skape troverdige skuddskader for en spillefilm.  


Jakobsen forteller at mange søkere til skolen har høye forventninger til hvor utdannelsene skal lede dem. Samtidig som ambisjoner er veldig viktig, understreker han at det er viktig å ha en nyansert tilnærming til yrkesmulighetene.

- Mange av de som søker skolen har ambisjoner om å jobbe mot de store motemagasinene, filmstudioene og TV-selskapene. Dette er den delen av bransjen hvor det er trangest om plassen. Skal en lykkes her må en faglig dyktig og kreativ, men samtidig jobbe fokusert over tid med å skaffe seg erfaring og nettverk i bransjen. Yrkesmulighetene begrenser seg  heldigvis ikke til disse stillingene.

- F.eks. vokser kosmetikk- og skjønnhetsbransjen, stadig flere papir og nettbaserte medier krever sitt innhold og det skjer masse spennende innen film og video, på alle nivåer, forklarer Jakobsen.

LES OGSÅ: Studievalg.no besøker Menighetsfakultetet

 

Max Manus har hevet nivået

I løpet av den tiden Make Up Artistskolen har eksistert, har nordmenns syn på glamour og styling forandret seg drastisk. Norske menn og kvinner bruker nå tusenvis av kroner på skjønnhetspleie. I tillegg har en profesjonalisering av film- og teaterbransjen ført til et økende behov for fagfolk til å utføre spennende oppdrag. Det har gjort at utdannelsen ved skolen er mer populær enn noen gang.


Fagskolegodkjenningen av utdanningene har vært med på å profesjonalisere bransjen slik at den er mer attraktiv enn på mange år, mener Jakobsen.

Han ser hvordan bransjens økende grad av profesjonalitet nå også har økt nordmenns bevissthet om viktigheten av yrket, og blir entusiastisk da vi nevner Max Manus.

- Max Manus er et eksempel på at norsk film kan produsere for "Hollywood"-segmentet. Dette krever et gjennomgående høyt nivå på alt fra teknisk utstyr, skuespillere, digitale effekter klær og makeup. Filmen hadde ikke blitt en slik, suksess uten et godt samarbeid mellom historikere, klesstylister, hårstylister og makeupartister, som sammen gjenskaper et helhetsbilde av hvordan ting var på 40-tallet. Det krever inngående kunnskap om ulike deler av faget som f.eks. rolletolkning og stilhistorie.

LES OGSÅ: Studievalg.no besøker Diakonhjemmet Høgskole

 

Jan Thomas oppfyller fordommene

Den nyoppstartede makeupartisten John Ryaa Sæle er heller ikke den eneste som skulle ønske at flere av klassekameratene var menn. Jakobsen mener at yrket fremdeles sliter med en rekke fordommer.

- Kunnskapsløshet om yrket har ført til at det å være makeupartist blir sett på som noe veldig feminint, og noe norske menn ikke kan holde på med uten å være homofile.


Profileringen av Jan Thomas som bransjens best synlige ansikt utad har heller ikke hjulpet mener Jakobsen.

- Jan Thomas bekrefter på en måte alle fordommene. Jeg har stor respekt for alt han har fått til, men jeg skulle ønske at vår bransje også fikk en profilert heterofil mann. Det tror jeg kunne medvirket til at et bredere spekter av menn ville fattet interesse for utdanningen og yrket. Neste gang du ser en amerikansk film, legg merke til rulleteksten og hvem som har vært makeupartist - det like sannsynlig en mann som en kvinne.

LES OGSÅ: Studievalg.no besøker: Frisør- og hudpleieinstituttet

 

Klart for nye profiler i fremtiden

Inntil videre må imidlertid Sæle tåle posisjonen som eneste hane i hønseburet, men det legger ingen demper på ambisjonene hans.

-  Å lage en forside for et stort motemagasin som Cosmopolitan  Det var derfor jeg startet her, forklarer den blivende makeupartisten.

Jakobsen som vet godt hvilke ambisjoner som fyller de veldekorerte gangene på skolen,  er svært positiv til fremtiden for både skolen og bransjen.

- I likhet med andre "frie yrker" som kunstner, fotograf, musiker, krever en suksess som makeupartist at du evner å skape deg din egen karriere. Men samtidig tilbyr makeupartistyrket en unikt spennene og kreativ hverdag i en bransje i stadig utvikling.


Eksempel på yrkesretninger og arbeidsplasser en utdannelse ved Make Up Artistskolen kan lede til er arbeid med film, reklamefilm, musikkvideo, skjønnhetssalong, teater, spa, opera, kurs, utdanning, foto, fashionmagasin, stylist og mange fler. Sjekk ut www.makeart.no for mer informasjon

LES OGSÅ: Studievalg.no besøker Prosjektdesign

 

Bildeserie fra vår visitt på skolen kan du se her: