- Vi driver med dette fordi vi er opptatt av andre menneskers velvære. Jeg synes det er fantastisk å kunne hjelpe folk med slike problemer som kan synes små i den store sammenhengen, men ekstremt store på privat plan.

20 år gamle Elin Skog Strand er en av de 14 elevene som årlig tas inn til Hudpleierutdannelse ved Frisør- og Hudpleieinstituttet i Bergen. Hun kom hit med ambisjoner om å lære et håndtverk som blir stadig populært hos nordmenn.

- Jeg begynte her fordi jeg har veldig stor interesse for sminke og hud. Skolen er kjempebra. Det er veldig gode lærere- og det ble raskt klart at det er folk som vet hva de driver med.

- Det gjør at jeg føler at det er vel verdt pengene jeg betaler for å gå her, smiler Elin.

Studievenninen Matilde Lødmel (20), kom til instituttet med en bakgrunn fra sykepleien, en utdannelse som fikk henne til å føle seg liten i den store sammenhengen.

- En stor årsak for meg at jeg slutta på sykepleien var at det ble for stort, og man følte ikke at man fikk utbytte av forelesningene når oppfølginga var dårlig. 


- Men mest av alt var det fordi jeg ville bli hudpleier.

LES OGSÅ: Studievalg.no besøker: Næringsakademiet

 

Praktiske fag for et praktisk yrke

- Det viktigste for oss når vi velger ut hvilke elever som skal gå hos oss er at de har motivasjonen for yrket de skal lære.

Marit Bjelland Jacobsen er fagansvarlig på Hudpleieavdelingen ved instituttet, og er en av de som til daglig møter studentene i gangen. Skolen er utarbeidet som et laboratorie, hvor praksisen står i høysetet.

- Vi prøver å gi elevene mest mulig praktisk erfaring basert på teoretiske ankerpunkter. Det er jo tross alt et praktisk fag de skal ut i, og de må skjønne sammenhengen mellom det de gjør og hvorfor de gjør det.

En nær tilknytning til bransjen styrker kompetansen.

- Vi har utplassering som er et samarbeid mellom bedrift og skole, på skolen har man en plattform, i bedriften lærer man å videreutvikle denne på en helt annen måte, og det anser vi som veldig viktig.  Derfor henter vi også inn etablerte folk fra bransjen for å vise sine erfaringer i praksis på skolen, slik at elevene er godt forberedt på hva som venter dem etter endt studietid.


- Hvilken respons får dere fra bransjen på dette?

Det er veldig mange aktører i hudpleiebransjen som ønsker en høyere kompetanse gjennom å utarbeide en lærlingordning, men det krever støtte fra høyere makter i systemet. Inntil videre er den ordningen vi har med utplassering en nyttig måte bransjen og vi som skole kan styrke hverandre med eventuelle feil og mangler.

- Det er en viktig sammenkobling, mener Jacobsen.

LES OGSÅ: Studievalg.no besøker Make up artistskolen i Oslo

 

Unike muligheter

Frisør- og Hudpleieinstituttet ble dannet i 2002, da med kun en frisøravdeling. Siden 2009 har skolen også tilbudt yrkesretningene Hudpleier, i tillegg makeupartist/stylist og negledesign. Målet er å dekke et bredt spekter innen bransjen.

- Mange av elevene våre går over i salong, enten som frisør eller hudpleier. Noen arbeider som selgere for produktserier holder kurs, jobber i parfymeri,  Spa eller frilans. I tillegg er det noen som åpner egen salong, forklarer Jacobsen ivrig.

- Bransjen har potensiale til å ta imot mange, hudpleieryrket er jo fremdeles en ung bransje og den er i vekst. Alt er under utvikling og jobbmarkedet er langt i fra mettet.


Derfor er det også tilrettelagt arbeidsverktøy for å starte opp en gründerbedrift indoktrinert i undervisningen.

- Vi har økonomi og logistikk med i undervisningen, for å tilrettelegge for gründervirksomhet hos elevene i fremtiden. Vi har også opplæring i psykososiale verktøy som skal lære elevene å forstå hvordan man bygger opp en salong. Fra frisøravdelingen har vi hatt studenter som har gått videre og startet opp på egenhånd i ettertid.

Jacobsen advarer imidlertid potensielle elever mot å tro at det å være Hudpleier er et håndtverk som er enkelt.

- Vi kjører motivasjonsintervjuer i forkant, slik at elevene kan få et innblikk i hva vi driver med, og vi et innblikk i hvem de er. Noen tror kanskje ikke at studiet er så omfattende som det er. Dette er jo anatomi i den forstand at du må kunne hudens oppbygging, og du lærer mye mer enn det å smøre på en krem.

LES OGSÅ: Studievalg.no besøker Menighetsfakultetet

 

Vil ut i verden

Da vi besøker skolen har elevene nylig fått bekreftet hvor de skal bli utplassert i 10 uker dette semestret. Elin og Matilde er svært spent.


- Jeg skal være utplassert hos Solstrand, Hotel & Bad på Os, forklarer Elin. – Der har de et kjempefint Spa, og alt er så delikat og harmonisk tilrettelagt. På sikt har hun lyst til å reise utenlands.

- Jeg har lyst til å arbeide på Spa i Thailand, der har de det ypperste yrket kan tilby.

Den siste uken har jentene fått innføring i elektrolyse og sminkekurs. De har stiftet bekjentskap med en rekke kjente merker, og hatt dyktige forelesere fra bransjen.

- Jeg tror all kunnskapen vi får, gir oss flere ben å stå på, mener Matilde.

Fagansvarlig Jacobsen påpeker at det skjer mye i bransjen hele tiden og at å få leverandørene til skolen for å presentere sine produkter er med på å holde elevene oppdatert på hva som er trend i bransjen. For tiden blåser det en grønn vind over Hudpleier og frisørfaget.

- De fleste serier har en profil på et mer miljøvennlig fokus, derfor er det også innbrodert i det elevene lærer av oss.

Men viktigst er altså fokuset på velvære, en hudkrem gjør deg ikke nødvendigvis pen, men den kan gjøre deg godt.


- Det å jobbe med folk og hjelpe de på denne måten er et veldig harmonisk yrke, hvor ingen dager er like. Men mange ser verdien av å investere i velvære av seg selv. Muligehtene er derfor mange, og du kan godt si det sånn at veien blir til mens man går, avslutter Jacobsen blidt.

LES OGSÅ: Studievalg.no besøker Noroff Instituttet

Dette kan du studere ved Frisør- og hudpleieinstituttet

» VIS ALLE STUDIENE TIL FRISØR- OG HUPLEIEINSTITUTTET

LES OGSÅ: Studievalg.no besøker: Logistikkfagskolen i Moss

 

Bilder