Denne listen er til deg som har lyst til å gjøre noe annet. Uansett om du akkurat er ferdig med videregående, er underveis i studiene eller er ferdig med dem, finnes det muligheter for deg hvis du trenger noe nytt.

Det er mulig å ta seg et permisjonsår fra studiene, slik at du kan gjøre noe helt annet i et helt år. Interessert?

Men den store stygge ulven, hullet, setter kanskje en demper på gleden. Vi har samlet noen tips som gjør hullet litt mindre. Her er åtte ting du kan gjøre hvis du trenger et pauseår – og unngå en hullete CV.

 

Dra på språkreise

Mange lengter kanskje etter å komme bort.

Om du ikke vil reise alene er organisert språkreise en kjempefin mulighet til akkurat det. Venner for livet, språkkunnskaper og gode muligheter for en fin Instagramprofil.

EF har blant annet mange alternativer når det gjelder sted og lengde på oppholdet. Hva med en måned på Miami Beach, eller et år i London?

 

Jobbe i Disney World

Ja, det går faktisk an!

Disney World i Florida ansetter nye nordmenn to ganger i året, unge mennesker som vil jobbe i den norske paviljongen i Epcot. De ansetter til restauranten, merchandisebutikken og karusellen.

Du får muligheten til å bo med ungdommer fra hele verden, og oppleve Disney fra innsiden. Følg med på nav.no, det legges ut utlysninger titt og ofte.


 

Jobbe og spare penger

Etter videregående er det mange som velger å ta et friår.

Det kan være flere grunner til det, for eksempel for å få erfaring eller spare penger. Uansett grunn kan det være lurt å ta seg et år fri for å tenke seg om hvis man ikke er sikker på hvilken vei man vil gå.

Hvis du allerede har begynt å studere er det mulig å søke om å få permisjon opptil et år. Da kan det lønne seg å forsøke å finne en jobb som er relevant til studiene, slik at du kan legge det til på CVen i samme slengen.

LES OGSÅ: Alternative friår – Joakim og Vetle har vært skiinstruktører i Japan 

 

Bygge CV

Hvis du vet hva du vil, men ikke føler deg klar for å studere det helt enda, kan det være lurt å skaffe erfaring som er relatert til det du med tiden skal studere.

Eksempelvis kan du ta småjobber innenfor bransjen, jobbe frivillig eller lage noe eget. En initiativrik sjel vil alltid bli satt pris på, og skal du studere noe kreativt kan det være lurt å tjuvstarte karrieren.

Da har du noe å vise til den gangen du skal søke jobb eller praksis under studietiden.

LES OGSÅ: Dra på «utveksling» til Svalbard?

 

Jobbe frivillig

Også det å jobbe frivillig fortjener et eget punkt.

Mange organisasjoner søker frivillige som kan ta i et tak for et fint tiltak. Både mennesker, dyr og klima trenger hjelpende hender. Et kjapt googlesøk kan gi deg et hav av muligheter.

Og dette er definitivt CV-verdig, i tillegg til å være en givende opplevelse du kan ta med deg resten av livet. Og ingenting er så fint som å jobbe med noe du brenner for.


 

Årsstudium i utlandet

Hvis du vil studere, men trenger å komme deg ut av rutinene, går det an å finne et årsstudium i et annet land.

Da får du studiepoeng og støtte fra Lånekassen, samtidig som du får språkkunnskaper, internasjonal omgangskrets og kompetanse innen det du interesserer deg for.

Det finnes mange måter å komme i gang med søkeprosessen, og vi har mange fine studielandsguider du kan boltre deg i. All informasjon du trenger om valg, søkeprosess og opphold får du her.

LES OGSÅ: Ønsker du å ta en pause fra studiene? Les dette først

 

Jobbe som assistent ved en norsk skole i utlandet

Det finnes mange norske barn– og ungdomsskoler rundt omkring i verden.

Hvis du vil studere til å bli lærer kan det være kjempefint å få litt erfaring fra skoleverket, og på mange av skolene i det store utland kan du søke på en assistent-stilling.

Det er mange om beinet, men uansett en god plan. Det skader jo aldri å søke. Er du så heldig at du får reise, får du både relevant erfaring og muligheten til å oppleve noe annet.

Søk på «norske skoler i utlandet» for oversikt over mulighetene.

LES OGSÅ: Alternative friår – I campingvogn gjennom Europa

 

Oppleve verden gjennom jobb i sjømannskirken

London, Spania og New York. Dette er bare tre av de mange sjømannskirkene der ute.

Et lite stykke hjemme på andre siden av landegrenser, et samlingspunkt for nordmenn som har bosatt seg utenfor Norge. Og kirkene leter ofte etter engasjerte mennesker til forskjellige stillinger.

Hvis du føler dette kan passe, kan du besøke nettsidene til de ulike kirkene. Der ligger det informasjon om diverse stillinger.

Som du ser er det mange muligheter å kaste seg ut i under et avbrekksår, og egentlig er det bare kreativiteten som setter grenser. Sett deg ned og tenk gjennom hva du har lyst til å gjøre det finnes helt sikkert en måte å gjøre det på som lønner seg, også når det gjelder CV-en.

Under kategorien Karriere finner du masse gode tips til hvordan du kan skrive en knallbra CV, og andre tips til hvordan du skal lande drømmen.

Lykke til!