(StudentTorget.no):
Internett har blitt et viktig studieverktøy for studenter, blant annet for å finne kilder, supplerende fagstoff til pensum og som en kilde til flere læringsressurser. Men hvordan skal du finne frem til det som faktisk er verdt å lese, og hvordan kan du stole på at det du leser er sant?
Det å lære hvordan man skal finne frem til den informasjonen du trenger, og hvordan man skal vurdere og bruke informasjonen man finner kan være en utfordring. For eksempel er de fleste studenter kjent med at Wikipedia, til tross for å være veldig effektiv, ikke er ansett som en troverdig kilde i akademisk sammenheng.
Her er en presentasjon av noen av de mest omfattende og pålitelige pedagogiske nettstedene en student kan bruke til skoleprosjekter og hjemmeoppgaver.
Information Literacy
Alle studenter kan ha god nytte av hjelp til å navigere og vurdere den stadig voksende mengden av informasjon som er tilgjengelig på nettet. Nettstedet til University of Idaho er en god ressurs som kan gjøre deg til en kyndig internettdetektiv. Den guider studentene gjennom en serie av moduler som lærer dem hvordan de skal skille ulike typer informasjon på Internett, søke etter og velge forskningstemaer, søke i databaser og andre samlinger, finne og sitere kilder, og vurdere kildene de finner.
Prøv Information Literacy
ipl2
Dette er en sammenslåing av Internett Public Library og Bibliotekarers Internet Index, og dette webområdet er en omfattende kilde til informasjon du kan stole på. Tusenvis av frivillige fagfolk fra bibliotek- og informasjonsvitenskap har opprettet og oppdaterer nettstedets referansesamlinger til forfatterbiografier, museer, forskning og skriving, litterær kritikk, og mange flere emner. Referansetjenesten «Ask an ipl2 Librarian» er tilgjengelig 24 timer i døgnet, og gir individuell hjelp til å finne gratis online kilder for bestemte emner.
Prøv ipl2
LES OGSÅ: Nyttige webverktøy i studiehverdagen
Refdesk
Refdesk, som står for «Reference Desk» hjelper deg å sjekke fakta fra kilder du finner på internett. Siden 1995 har Refdesk.com fungert som en ett-klikks springbrett for mange av de største ordbøkene, leksikon, kalkulatorsystemer, atlas, nyhetsoverskrifter, og søkemotorer. Nettstedet inneholder også en hendig «Homework Helper» (under «Help» og «Advice» nederst til høyre på siden) som gir hjelp i alle fag og i alle kunnskapsnivåer.
Prøv Refdesk
LES OGSÅ: Podcast og utdanning. Lik rett til utdanning for alle?
Microsoft Download Center
Dette nettstedet linker til titusenvis av gratisprogrammer som du fritt kan laste ned. Disse inkluderer oppdateringer, verktøy, programmer og ekstramoduler for Windows, Macintosh og andre plattformer. Du finner også mange internett-verktøy, Security Essentials, utviklerressurser, mobile enheter og dataspill. Du kan søke etter det du trenger alfabetisk, etter produktfamilie, ved å laste ned kategori, eller ved å skrive inn et søkeord. I Microsoft Worldwide Downloads kan du laste ned filer i mer enn 80 forskjellige språk.
Prøv Microsoft Download Center
FreeTranslation
Denne nettsiden er perfekt for språkstudier. Her kan man konvertere tekst fra ett språk til et annet, for eksempel engelsk til forenklet kinesisk eller fransk til norsk. Du kan oversette opptil 10.000 tegn (ca. 1800 ord) og deretter velge hvilket språk du vil oversette til. Man kan også klippe og lime inn en URL for å oversette hele webområdet.
Prøv FreeTranslation
LES OGSÅ: Store Norske Leksikon vs. Wikipedia - hva bør du bruke som student?
Project Gutenberg
Et velkjent problem for mange er at man plutselig mangler en pensumbok eller ekstra faglitteratur rett før en oppgave eller eksamen. På dette nettstedet kan du laste ned mer enn 30.000 gratis elektroniske bøker som du kan lese på en datamaskin, iPad, iPhone, Kindle, Sony Reader, eller annen bærbar enhet i en rekke filformater. Du kan søke på tittel og forfatter eller bla i en samling av klassiske verker, hvorav mange også er tilgjengelig som lydbøker.
Prøv Project Gutenberg
LES OGSÅ: Hurtigtaster PC – her er hurtigtastene du må kunne
Internet History Sourcebook Project
Dette nettstedet, som er sponset av Fordham University, gir studenter tilgang til en samling av historiske tekster som ikke er beskyttet av opphavsrett for bruk i undervisningen. Det inkluderer blant annet samlinger av primærkilder fra middelalderen og moderne historie, samt vitenskapshistorie, kvinners historie, afrikansk historie med mer.
Prøv Internet History Sourcebook Project
Math.com
Dette nettstedet gir hjelp i en rekke matematikkrelaterte fag, inkludert grunnleggende matematikk, algebra, geometri, trigonometri og statistikk. Øvingsoppgaver blir automatisk gitt karakterer, og det finnes også en ordliste, kalkulatorer, leksetips, matematiske spill, og timeplaner for lærerne.
Prøv Math.com
LES OGSÅ: Kildehenvisning - Oppgaveskriving og bruk av kilder
HowStuffWorks
Noen gang ønsket å vite hvorfor det finnes jordskjelv, hvordan CD-brennere fungerer, eller hva solen er laget av? Disse spørsmålene, og mange andre relatert til datateknologi, elektronikk, biler, vitenskap, underholdning, mennesker og mye mer får du svar på her. Bare skriv inn et nøkkelord i søkevinduet eller finn frem i emnene etter kategori.
Prøv HowStuffWorks
Kilde: Microsoft Home Magazine