(StudentTorget.no):
Som du sikkert har merket, finnes det egne rengjøringsprodukter til ethvert formål. Skal man tro produsentene, må alt du eier ha sin egen dedikerte sprayflaske, sitt eget pulver eller vaskemiddel. Men er det egentlig nødvendig med flere produkter i moppeskapet enn du har i kjøleskapet? Nei.
Ikke nok med at de koster urimelig mye, men de er også proppfulle av kjemikalier som kan være skadelige – både helsen din og miljøet.
Derfor har vi saumfart nettet etter tips til effektive, rimelige og miljøvennlige alternativer til de fleste av renholdsbehovene i hjemmet. Konklusjonen er at du strengt tatt kun trenger disse fire ingrediensene:
- Eddik: Det finnes flere typer eddik, men i denne sammenhengen er det den vanlige blanke eddiken på 5-7 prosent som man får kjøpt i dagligvarehandelen som gjelder. Eddik er teknisk sett en syre, og denne versjonen er akkurat syrlig nok til å løse opp diverse møkk og urenheter, i tillegg til å få det meste til å skinne bedre enn de fleste rengjøringsprodukter.
- Bakepulver: Som navnet tilsier, er dette et produkt som i utgangspunktet er ment til baking. Kort fortalt er det en alkalisk krystallisert syre. Når det kommer i kontakt med vann eller andre flytende elementer reagerer syren og alkaliet ved å bruse og danne karbondioksid, noe som er ekstremt effektivt for å løse opp selv den mest standhaftige møkka.
- Sitron: Denne formidable frukten har antibakterielle og antiseptiske kvaliteter som gjør den perfekt i renholdsøyemed. Det er ikke uten grunn at mange rengjøringsprodukter er tilsatt sitronduft. Ikke bare lukter den godt i seg selv – den er også ekstremt effektiv til å fjerne andre lukter av den ubehagelige sorten.
- Vann: Fordi det er vått. Og det er praktisk når man skal vaske.
Universalspray
Vi begynner med den mest anvennelige biten – universalsprayen som kan brukes til det meste av overflater i hjemmet. Først må du skaffe deg en sprayflaske, som kan kjøpes billig på butikker som Clas Ohlson, Ikea eller Nille. Eller enda bedre – bruke den tomme sprayflasken fra tidligere ervervede rengjøringsprodukter.
For å lage selve universalrengjøringen, trenger du bare eddik, sitron og vann. Bruk en potetskreller, rasp, ostehøvel eller kniv til å skrelle sitronen. Legg skallet i en skål med ca. 2 dl eddik, og la stå i ca. to døgn. Ta så ut skallet, hell innholdet over i sprayflasken, fyll opp med vann og rist godt. Da får du et effektivt middel som både fjerner flekker, bakterier og urenheter, og enhver ubehagelig lukt.
NB! Hvis benkeplaten på kjøkkenet er laget av dyr stein, må du for all del ikke bruke denne løsningen. Det høye syrenivået i eddiken kan nemlig etse i porøse overflater som granitt og marmor. Det samme gjelder gulvfliser i stein. Det anbefales heller ikke å rengjøre strykejernet med dette, da syren kan ødelegge de elektroniske komponentene bak stålet.
Vindusvask
Bland like store mengder av eddik og vann i en sprayflaske og rist godt. Spray løsningen på vinduet og vask over med en mikrofiberklut. Hvis du har en reklameavis (eller vanlig avis) liggende, bør du bruke en sammenkrøllet avisside til å tørke av med, slik at du unngår skjolder.
Hvis vinduet er ekstra skittent, bør du først vaske med varmt vann og noen dråper oppvaskmiddel, for så å gå over med eddikløsningen til slutt for en fin finish.
LES OGSÅ: Hvordan bli kvitt bananfluer – Bananfluefeller og de beste tipsene mot bananfluer
Rense sluk og avløp
Plumbo, og andre produkter som er beregnet for å løse opp blokkeringer i rør, inneholder svært kraftige kjemikalier – som både er skadelige for miljøet og som kan ødelegge rørene ved feil bruk. Derfor kan det lønne seg å ta hensyn til både miljøet, rørene og lommeboka ved å bruke et mer fornuftig alternativ.
Men først og fremst; enten du skal rense avløpet i kjøkkenvasken, dusjen eller på baderommet, bør du starte med å fjerne eventuelle blokkeringer som kan fiskes ut med fingrene.
Deretter kan du helle 1 dl bakepulver ned i avløpet, etterfulgt av 1 dl eddik. Dekk til avløpet med en våt klut og vent i ca. 10 minutter. Skyll så med varmt vann, og sjekk om vidundermiddelet har gjort susen.
Hvis blokkeringen fortsatt er et problem, kan du få hjelp av en tennisball. Del den i to med en kniv, plasser den ene halvdelen over sluket med den runde siden opp, og trykk hardt på ballen gjentatte ganger. Vakuumet som oppstår kan løsne eventuelle blokkeringer som gjenstår.
Fjerne kalk fra dusjhodet
Både såperester og kalk fra vannet kan føre til et hvitt «belegg» på og rundt dysene i dusjhodet. Dette er ikke bare udelikat, det kan også tette igjen dysene, slik at vannet ikke kommer gjennom. Dette problemet kan enkelt løses med litt eddik.
Først må du sku av dusjhodet fra slangen. Finn frem en skål eller en bolle som er stor nok til at selve hodet får plass oppi. Fyll opp med ca. 1/3 vann og 2/3 eddik og la det stå et par timer – eller gjerne over natten. Deretter kan du skrubbe lett med en gammel tannbørste (som er lurt å ta vare på til detaljvasking). Da vil du se at flakene løsner veldig lett, og dusjhodet har fått en ny vår.
LES OGSÅ: Slik kan du tape depositumspengene
Mugg på baderomsflisene
Hvis flisene på baderommet, og særlig fugene rundt, har blitt misfarget, er det ikke utenkelig at det skyldes en form for mugg. Uansett er det mulig å få has på problemet uten at det hverken innebærer sterke kjemikalier, mye tid eller mye penger.
Bland sammen omtrent like mengder bakepulver og saft fra en sitron, slik at det blir en halvfast masse. Spre dette utover flisene – og spesielt der misfargingen er sterkest. La det virke i et par timer, og skyll/tørk bort restene. Hvis det er noen ekstra tøffe flekker, kan du bruke en gammel tannbørste til å skrubbe med på disse.
Rengjøring av stekeovn
Det er en grunn til at det anbefales å åpne vinduene og dekke til/sette bort alt som er spiselig før man bruker rengjøringsmidler som er beregnet til stekeovnen. De inneholder svært potente kjemikalier som kan være helseskadelige. Dyre er de også.
Bakepulveret byr på et rimelig og miljøvennlig alternativ. Først bør du fukte litt tørkepapir og fjerne løse rester som ligger på bunnen av stekeovnen. Deretter bruker du en våt klut til å fukte alle overflatene inne i ovnen. Så kan du strø/gni bakepulver på alle flater, slik at du ser det bruse når det kommer i kontakt med vannet. Lukk ovnsdøren, sett ovnen på 50 grader, og la stå i en time eller to. Deretter kan du bruke en fuktig klut til å fjerne restene.
LES OGSÅ: Rettigheter som leietager
Få has på tåfisen
Hvis du plages med vond lukt i skoene, er det igjen bakepulveret som kommer deg til unnsetning. Det er så enkelt som at du strør litt bakepulver i skoene, og lar dem stå så lenge du gidder. Hvis du vil unngå melete sokker etter bruk, støvsuger du bare eventuelle rester før du tar dem på neste gang. Voilà!
Hvis du har et skoskap som gir deg en knyttneve av vondt lukt når du åpner døren, kan du helle et par spiseskjeer bakepulver i en sokk, slå knute på den og plassere den i skapet.
Vaskemaskin og oppvaskmaskin
Det er ikke uvanlig at man merker en vondt lukt fra vaskemaskin eller oppvaskmaskinen. Dette kommer av bakterier som ikke vaskes bort med de vanlige vaskeprogrammene. Og siden ting som kommer ut av maskinene tross alt skal være rene, lønner det seg å kjøre denne rutinen en gang i blant.
Tøm vaske- eller oppvaskmaskinen, fyll en plastkopp med eddik (ca. 2 dl), sett den inn i maskinen, og kjør maskinen på det varmeste vaskeprogrammet. Etterpå vil både maskinen, og det som vaskes i den, lukte akkurat slik det skal.
LES OGSÅ: Leieboerforhold: urimelige husregler av utleier
Alternativ tøymykner
Tøymyknere som selges i butikkene kan inneholde stoffer som både er skadelig for miljøet, og som kan føre til kløe og allergiske reaksjoner på huden. Tøymyknere gjør også at håndklær og kluter får dårligere sugeevne, og at mikrofiberkluter fungerer dårligere. Og ikke minst kan det redusere elastisiteten i klærne.
Isteden bør du helle ca. 1 dl eddik i tøymykner-kammeret på vaskemaskinen. Det holder tøyet mykt og behagelig – uten å lukte eddik!
LES OGSÅ: Leie leilighet? Unngå disse hybelfellene
Rengjøring av skjærebrett
Fjøler og skjærebrett får naturligvis mange spor etter knivene i overflaten – noe som utgjør et perfekt gjemmested for diverse bakterier. Det anbefales derfor å bytte skjærebrett som brukes til kjøtt, fisk og kylling relativt ofte. Men det hjelper også å holde dem skikkelig rene.
Et effektivt tips er å strø litt bakepulver på fjølen eller skjærebrettet, for så å gni overflaten grundig med en halv sitron, for så å skylle med litt vann. Dette fjerner både misfarging, bakterier og vond lukt.
Kalkbelegg i gryter og tekoker
Det er veldig vanlig at stålgryter og tekokere får et hvitt, tørt belegg i seg etter en del bruk. Dette er kalkrester fra vannet som har forsteinet seg i ståloverflaten.
Dette kan løses ved å fylle i vann opp til kanten, eller til maksgrensen på tekokeren, og legge oppi en sitron som er delt i åtte biter. Kok opp, og la stå over natten (eller noen timer). Hell ut vannet og sitronen, og skyll godt. Hvis det da er noen kalkrester igjen, kan du bruke en skuresvamp for å løsne de siste flakene.
(Kilder: Goodhousekeeping.com, Savethestudent.org, Viivilla.no, Veientilhelse.no, Kvinneguiden.no)