Bendik (24) har endelig landa på riktig hylle. For første gang i sitt liv gleder han seg til å gå på skolen. 

 

Hva heter studiet ditt?

Informasjonsteknologi, med spesialisering i cybersikkerhet. Jeg tar graden på Høyskolen Kristiania i Oslo. Det er en helt ny grad, og vi er det første kullet noensinne.

 

Mitt studie - Cyber-sikkerhet

Navn: Bendik Buran

Alder: 24 år

Studie: Bachelor i informasjonsteknologi - cybersikkerhet

Studiested: Oslo, Høyskolen Kristiania

 

Hvorfor valgte du studiet?

Jeg var interessert i å prøve programmeringsfag. Jeg har alltid vært interessert i datamaskiner, så jeg tenkte, hvorfor ikke prøve å skaffe meg jobb i det? 

Cybersikkerhet på universitetet krever avansert matte fra VGS. Det er det ikke krav om på Høyskolen Kristiania, som gjorde det mulig for meg å søke. 

De fleste som jobber med cybersikkerhet i dag har en generell IT-utdannelse, med kurs i cybersikkerhet. Så det er høy etterspørsel etter folk med spesialkompetanse. 

 

Kan du fortelle litt om studiets innhold og undervisningsopplegget?

Det er forelesninger fire ganger i uken.

Utover det er det mye praktisk læring og oppgaveløsning. Oppgavene går typisk ut på å programmere noe; for eksempel å lage en nettside.

Vi har også noen arbeidskrav som må gjøres for å kunne ta eksamen. Dette er gjerne større oppgaver som samler opp alt vi har lært til det punktet. 

Det er veldig lite skriving av tekst, og lite lesing, men mye skriving av kode selvfølgelig. Vi har pensum i hvert fag, men det praktiske er det viktigste.

Vi har også frivillige seminarer på nett, med hjelpeforelesere og assistenter.  

Det er mye samarbeid mellom studenter, og flere av eksamenene er ment å utføres sammen med andre. Dette er ikke et yrke hvor man jobber alene, så det er veldig greit å trene opp samarbeidsevnen så tidlig som mulig.

Man får fullt lån av lånekassa for å betale skolepengene, og fullfører man utdannelsen blir deler av det gjort om til stipend.


 

Kort oppsummert, hva lærer man på ditt studie?

Vi lærer hvordan datamaskiner fungerer. Første året er nok ganske likt over alle IT-studier. Man må lære seg java-script og andre programmeringsspråk.

Dette semesteret har vi mer om informasjonssikkerhet. De neste to årene kommer også for det meste til å handle om sikkerhet.

Neste semester skal vi ha et fag som heter «etisk hacking», noe jeg gleder meg til. Da skal vi lære å hacke for å bruke det til gode formål. 

LES OGSÅ: Vurderer du å studere skuespill? Les dette først!

 

Hva er det beste med å studere det du studerer?

Det praktiske. At jeg kan sitte og drive på med det jeg studerer. Jeg får hele tiden brukt teorien praktisk. 

Og så har vi noen veldig gode forelesere som inspirerer oss. 

I fjor hadde vi faget Digital teknologi, som er et veldig teoritungt fag. For å gjøre det lettere for oss å forstå tok foreleseren vår med seg datamaskiner til skolen, som vi kunne rive fra hverandre og undersøke fra innsiden. 

Han er kanskje en av Norges beste på sitt felt. Han jobber på Stortinget og driver med datasikkerhet der.

Vi lærer å regne med binær istedenfor desimal. Binær er hvordan datamaskiner leser data; 1`ere og 0`er. Det var et skikkelig eureka-moment når jeg først skjønte det. Nå kan jeg se på alle tall og gjøre dem om til binære tall.


 

Hva er det kuleste du har gjort på studiet?

Lage egen fungerende nettside. Jeg har også laget flere programmer!

Forrige semester hendte det at jeg satt 12 timer dagen, fordi jeg var så interessert.

Jeg tror de fleste kan være interessert i å gjøre noe som gir resultater med en gang. Du lager en nettside og ser at den ser bra ut. Du løser et problem og ser at det er løst. Det er veldig tilfredsstillende. 

Det er første gang i livet mitt at jeg faktisk vil gå på skolen.

LES OGSÅ: Vurderer du å studere kunst? Les dette først!

 

Hva slags muligheter åpner studiet ditt for?

Det er mye. Jeg tror IT-utdannelser er noe av det letteste å få jobb med, også rett ut av studiet. Alle selskaper av en viss størrelse trenger datasikkerhet. 

Jeg kjenner en student som går siste året på IT-utdannelsen sin, og har fått 6-7 tilbud allerede.

En av jobbene man kan få er pen-testing, som er at man skal forsøke å bryte seg inn i ulike systemer. Med tillatelse fra arbeidsgiver selvfølgelig.

Det er også muligheter for å jobbe innenfor militæret og i etterretning.  

LES OGSÅ: Lyst til å studere statsvitenskap? Les om Philips erfaringer!

 

Hva er mest utfordrende?

Hm, jeg vet ikke helt. Det er jo utfordringene som er gøy med det. Når man koder og sitter fast på et problem i en time eller to og plutselig får det til, så får man en veldig god følelse.

Og når jeg først får det til har jeg lyst til å gjøre mer! Det hender at jeg har planlagt å sitte på skolen i 8 timer, og ender opp med å sitte der i 12 timer fordi det er så gøy. 


 

Kan du fortelle litt om skolen og studentmiljøet?

Det er veldig bra. Jeg har ikke møtt på noen folk jeg ikke liker enda. Vi hadde en bra fadderuke, selv om det var under korona. Det var mye opplegg og alltid noe å gjøre.

Det er nok av aktiviteter på skolen resten av året også. Vi har blant annet bar i to av skolebygningene. Så hvis man har lyst til å ta seg en øl etter skolearbeidet er det fullt mulig.

Dessuten er samarbeidskulturen god, og det er lett å bli kjent med folk.

Skolen er opptatt av å skape folk som lett kan få jobb, og de setter oss i kontakt med arbeidsgivere tidlig. Jeg opplever at vi lærer ting vi trenger i arbeidslivet, og ikke bare ren teori liksom.

Man kan for eksempel velge å ha praksis, og skolen legger til rette for det. Det er også mulig å ta valgfag isteden.

LES OGSÅ: Lyst til å studere animasjon og digital kunst? Les om Joachims erfaringer!

 

Hva er drømmejobben din?

Jeg har ikke helt noen drømmejobb enda, men målet mitt er å starte som konsulent i et IT-firma og jobbe med sikkerhet der.

LES OGSÅ: Vurderer du idrettsvitenskap? Les dette først!

 

Har du noen tips til andre som ønsker å studere det samme?

Gå for det! Det er kjempegøy og gir mange arbeidsmuligheter. Godt betalte arbeidsmuligheter. Alt innenfor IT er jo greit å ha for alle egentlig, så digitalisert som hverdagen vår er nå.

Jeg vil si at øvelse gjør mester, og du kommer ikke til å lære deg det uten å øve på det. Det holder ikke bare å se på forelesningene og gjøre oppgavene, du burde gjøre mye selv også.

Å lære seg å regne binært er vanskelig i starten. Det er veldig lurt å gjøre oppgaver på egenhånd, og øve så mye som mulig. Plutselig en dag setter det seg, og så kan du det bare.

Det gjelder også koding. Øver du mer enn oppgavene du får på skolen vil det gå raskere, og bli mye morsommere.