Lurer du på hvem eksamensvaktene du møter på eksamensdagen er, hvor lenge de har jobbet som eksamensvakter eller hvordan de fikk denne jobben?

Og har du noen gang lurt på om eksamensvaktene, som har vært tilstede under flere eksamener enn de aller fleste studenter, har noen tips til studenter som skal ta eksamen?

StudentTorget har snakket med tre av eksamensvaktene ved OsloMet, som deler sine erfaringer som eksamensvakter og gir studenter som skal ta eksamen sine beste tips.

 

OsloMets yngste eksamensvakt

Regine Folkman Rossnes (27) startet som eksamensvakt ved OsloMet i 2016, etter å ha jobbet som eksamensvakt på videregående skole siden 2012, siden hun selv ble ferdig med videregående i 2011.

Hun fikk jobben som eksamensvakt på OsloMet ved å sende en e-post til eksamenskontoret.

Rossnes har vært eksamensvakt for flere ulike fag, alt fra sykepleie- til ingeniørstudenter. 

Når Rossnes ikke jobber som eksamensvakt, jobber hun som frilans tekstforfatter, slampoet, og tar andre kreative jobber. Hun er blant annet med i prosjektet UNG TEKST, ved Akershus teater. 

Jeg jobber med film og scene for ulike oppdragsgivere. Jeg tar også diverse oppdrag som slampoet, alt fra små møter til store fester, forteller Rossnes.

Rossnes er for øyeblikket den yngste eksamensvakten på OsloMet. Å være eksamensvakt er ikke alltid like lett, selv om eksamensvaktene er helt sentrale for å kunne gjennomføre en eksamen ved universitetet. 

Jeg blir ofte gjort narr av å være eksamensvakt, fordi jeg er så ung, forteller Rossnes. 

– Frilanslivet går opp og ned, og en trenger penger, så det er fint med en jobb som denne i tillegg.


 

Varierende arbeidsmengde og arbeidstid

Som regel holdes eksamen ved OsloMet i Silurveien, men noen få studenter har også eksamen i Pilestredet. Dette gjelder hovedsakelig studenter som tar utsatt eksamen, har spesielle behov eller lignende.

De fleste eksamensvaktene begynner på jobb kl. 08:00. Det varierer hvor lange dager Rossnes jobber, avhengig av hvor lang eksamen er, og hvor mange eksamener hun skal være eksamensvakt for den dagen. 

– Tidligere begynte vi på jobb kl. 08:30, og en gang jobbet jeg fra 08:30 til 18:30. Da var det flere eksamener samme dag, med en lang pause imellom eksamenene.

 

Hvordan forbereder du deg til en dag som eksamensvakt?

– Jeg dobbeltsjekker regler og får meg en god natts søvn.

LES OGSÅ: Syv tips til hvordan å prokrastinere effektivt

 

Viktig å komme tidlig, når du skal ha eksamen

Arbeidsoppgavene til eksamensvaktene består av å følge med på studentene, dele ut ark, svare på spørsmål eller følge kandidatene til toalettet.

Eksamensvaktene har ikke lov til å lese bøker eller sitte på telefonen under eksamen.

Det aller viktigste å gjøre, når man er eksamensvakt, mener Rossnes, er å være imøtekommende mot studentene, sørge for at de er i riktig rom, svare på spørsmålene deres, og sørge for at studentene får logget inn så fort som mulig og får sjekket om alt er som det skal på datamaskinen, dersom det er digital eksamen.


 

Hvilke tips har du til studenter som skal ha eksamen?

Jeg har overhørt flere studenter som mener de kan komme sent og ikke trenger å være der til halv ni, når eksamen ikke begynner før kl. 09:00. Jeg anbefaler alle studenter å faktisk være der til halv ni, sier Rossnes. 

– Tidligere, har jeg opplevd at studenter ikke får logget seg inn eller at passord ikke fungerer. En gang hadde jeg en student som ikke hadde eksamen på brukeren sin i det hele tatt.

 Det nytter ikke å komme fem på ni og ikke huske passordet. Da går det utover eksamenstiden til vedkommende. 

LES OGSÅ: Hjerneboostere til eksamen

 

Må takle nervøse og stressede studenter

Rossnes opplever mye forskjellig i jobben som eksamensvakt. 

Det er stor forskjell å jobbe som eksamensvakt på videregående og i høyere utdanning, sier Rossnes.

Jeg opplevde, for eksempel, en gang en student som spurte om hun kunne amme barnet sitt, som var nede i kantinen med mannen hennes under eksamen. Det gikk helt fint, for det var avtalt på forhånd, forteller hun. 

 

Hvordan takler du studenter som er nervøse eller stresset før, under eller etter eksamen?

– Jeg pleier å forholde meg rolig. Det er mange som er nervøse, når de skal levere eksamen og lurer på om det er riktig knapp de trykker på. 

– Eksamensvakter skal ikke ta kontakt med studentene, det er studentene som må ta kontakt med oss først. Det hender noen vil prate, når jeg følger dem ut for å ta litt luft. Andre vil ikke prate i det hele tatt. 

Noen ganger kommer faglærerne innom på «trøsterunde», for å svare på spørsmål under eksamen.

– Om faglærer kommer innom, får vi vite det der og da. Det er alltid noen som spør etter faglærer etter å ha lest igjennom oppgavene.


 

Kunnskap betyr mer enn eksamenskarakterer

Rossnes har tatt en student i juks én gang.

Jeg la merke til en kandidat med dårlig kroppsholdning, som sendte lange blikk mot de andre kandidatenes skjermer, sier hun.

Jeg tok da kontakt med hovedinspektøren, som ba meg holde et ekstra øye med kandidaten. Jeg videreformidlet beskjeden til en annen eksamensvakt, siden vi rullerer hvor vi står, og hun oppdaget en mobil i lommen til kandidaten, da hen kom ut fra toalettet, forteller hun videre.

Studenten var lei for det, men alle vet godt at mobiltelefonen må legges vekk under eksamen. Det var veldig tydelig at det ikke var snakk om en glemt telefon fra kandidatens side, påpeker hun.

Rossnes mener det er viktig å tenke på at eksamen og karakterene ikke betyr alt, men at det er hva man har lært som faktisk betyr noe. 

– En ting er eksamenskarakterer, noe annet er hva du sitter igjen med av lærdom. Jukser du på eksamen og for eksempel studerer for å bli sykepleier, vil jeg anbefale å velge et annet yrke. Da kan du ikke jobben din.

LES OGSÅ: Lesepauser - Hva gjør du for å koble av?

 

Har vært eksamensvakt i 10 år

Kari Margrethe Lyngstad har jobbet som eksamensvakt ved OsloMet i nesten 10 år.

Det var venner av meg som tipset meg om jobben, forteller Lyngstad.

De siste seks årene har Lyngstad kun vært eksamensvakt på OsloMet, men hun har tidligere også vært eksamensvakt på Universitetet i Oslo og Privatisten.

Før Lyngstad ble eksamensvakt, var hun regnskapsfører. 


 

Møter studentene med et smil

Det er flere ting som er greit å tenke på, når du skal være eksamensvakt, mener Lyngstad.

– Jeg møter alltid opp opplagt og uthvilt til dagens eksamen. Jeg vil også gjerne vite litt om hvilken eksamen det skal være, og hvilke studenter som eventuelt skal ha spesielle tilpasninger under eksamen.

– Vi prøver alltid å møte studentene med et smil og behandle alle studenter med respekt. En god eksamensvakt skal ha respekt for studentene og prøve å få til en god dialog, særlig før eksamen, men også under eksamen.

Under eksamen, mener Lyngstad det er viktig at eksamensvaktene holder seg i ro i rommet, slik at de ikke forstyrrer studentene, og ellers er oppmerksomme når kandidatene viser tegn til å ville ha kontakt med dem. 

 

Har du med deg lunsj og/eller termos under eksamen?

Vi eksamensvakter har matpause, hvor vi kan gå i kantinen å spise. Jeg har som regel med kaffe og mat hjemmefra, forteller Lyngstad.

LES OGSÅ: Laptop på eksamen

 

Setter pris på studenter som følger beskjedene de får

Lyngstad setter pris på studenter som lytter til beskjedene eksamensvaktene gir og som følger reglene som gjelder under eksamen.

– Det er fint de gangene kandidatene hører på beskjedene vi gir angående å slå mobiler helt av og at mobiler, smartklokke og lommebøker legges bort i sekken.

– Det er også fint, når studentene skjønner at vi ikke gir disse beskjedene fordi vi liker det, men fordi det er direktiver vi igjen har fått fra høyere hold.

Lyngstad ønsker at studentene lytter til det eksamensvaktene sier og ikke protesterer på beskjedene de får.

Vi følger bare reglene, sier Lyngstad.


 

Legger tilrette for at studentene skal få arbeide i fred

Når studentene jobber med eksamensoppgaven, er det eksamensvaktenes plikt å passe på at kandidatene får jobbe i ro og fred.

– Ellers må vi passe på at studentene ikke prøver å jukse på eksamen, følge studenter på toalettet, gi ut kladdeark og innføringsark, og bli med de kandidatene som vil ha en luftetur ut.

Opplever eksamensvaktene studenter som er nervøse, prøver de å ta litt ekstra kontakt med studentene.

Det kan derimot være vanskelig å se om studentene er nervøse, forteller Lyngstad.

– Ofte er det litt vanskelig å se at studentene er nervøse, for de har kanskje lett for å bli sinte for småting eller å krangle med oss. Da er det ofte bedre å gå bort etter at studenten har fått eksamenspapirene og spørre om det går greit. I tillegg, gir vi kanskje studentene et lite smil.

Hvis en kandidat er tydelig lei seg, prøver Lyngstad og de andre eksamensvaktene å legge tilrette for studenten gjennom plassering i rommet og fortelle at de er der for dem, hvis det skulle være noe. 

LES OGSÅ: Forelskelse og pensum

 

Har tatt flere studenter i juks

Lyngstad forteller at hun har tatt flere studenter i juks under eksamen.

Vi tar dessverre ofte kandidater i å jukse, forteller Lyngstad.

– Det kan være gjemte mobiltelefoner, fuskelapper eller kontakt med andre kandidater med hjelp av stor skrift på kladdearkene. Noen studenter har også lurt med seg et ekstra kladdeark hjemmefra, som er lik de vi deler ut på skolen. Andre gjemmer lapper i ordbøker og mye annet.

– Mange kandidater er ganske oppfinnsomme, når det gjelder å jukse. Men, for å ha det sagt, så er de aller, aller fleste studenter ærlige!


 

Lang erfaring som eksamensvakt

Hans Børje Andersson har vært eksamensvakt siden 2009, ved skoler som Universitetet i Oslo, Privatisten og OsloMet.

Jobben som eksamensvakt på OsloMet fikk han ved å ta kontakt med universitetet via telefon.

Før han ble eksamensvakt, jobbet Andersson for Försäkringskassan i Sverige.

Før jeg ble eksamensvakt, jobbet jeg hos Försäkringskassan i Sverige, med ulike arbeidsoppgaver. Størsteparten av tiden, jobbet jeg som kontorsjef, forteller Andersson.

Andersson sjekker alltid hvor og når han skal møte opp, når han skal være eksamensvakt. Han har også alltid med seg mat, brødmat og frukt, og en termos med te.

LES OGSÅ: Ikke dropp treningen i eksamenstiden

 

Passer på at alt går riktig for seg under eksamen

Det er flere ting Andersson syns det er viktig at eksamensvaktene gjør under eksamen.

Gi kortfattet og korrekt informasjon til studentene, ikke forstyrr studentene unødvendig, og ha kontroll på hvilke hjelpemidler som kan brukes under eksamen. Det er også viktig å prøve å forebygge fusk og være observant på dette, forteller Andersson.

Til studenter som skal ha eksamen, har Andersson noen enkle tips.

– Kom godt forberedt til eksamen, og møt opp til rett tid og på riktig sted.

LES OGSÅ: Konsentrasjon og eksamenslesing

 

Følger med og svarer på spørsmål

Under eksamen, har Andersson ansvar for kandidatlisten, sjekke at studentene er tilstede og signerer listen, og følge med på om studentene rekker opp hånden. Han deler også ut papir til studenter som trenger det eller svarer på spørsmål de skulle ha under eksamen.

Ellers pleier det ikke skje så mye under eksamen, forteller Andersson, som aldri har opplevd at det har skjedd noe merkelig under eksamen.

 

Hvordan takler du studenter som er nervøse eller stresset før, under eller etter eksamen?

– Det kommer an på hvorfor de er nervøse.

Noen ganger bekymrer de seg for om datamaskinen skal fungere. Da holder det som regel å forsikre studentene om at vi hjelper dem og at de har rett på ekstra tid, hvis noe de ikke har kontroll over skulle skje under eksamen, forklarer Andersson.

 

Har du noen gang tatt studenter i å jukse på eksamen? Hva skjedde?

Ja, cirka 15 ganger, forteller Andersson.

Som regel brukes det fuskelapper eller mobiltelefon, avslutter han.