SE OGSÅ:

Bryggen

 

Norges nest største by har nok ikke helt det samme storbypreget som hovedstaden. Bergen kan likevel tilby et mangfoldig spekter av så vel studieretninger som studentaktiviteter. De fleste som utdanner seg her er tilknyttet Universitetet i Bergen.  Høgskolen i Bergen, Norges Handelshøgskole og Kunsthøgskolen er imidlertid også populære. I tillegg finner mange sin plass ved private skoler som BI, MI og Noroff Instituttet. Byen er kanskje først og fremst kjent for sin karakteristiske arkitektur og trange smau, samt Bryggen og Fløien. Mange av de som tar eller har tatt sin utdanning her vil nok imidlertid mene at det gode studentmiljøet er den viktigste grunnen til å bo her. Bergen sentrum er ikke spesielt stort. Det er likevel her mange av studentene holder hus, og setter sitt preg. En spasertur gjennom byens gater og smau etter klokken 19 vil understreke dette. Musikk, latter og entusiastiske diskusjoner høres da fra de fleste hus med åpne vinduer.

 

 

Studentliv


 

Et stadig tilbakevendende spørsmål som stilles i Bergen er: Hva hadde byen vært uten studentene? Og det er kanskje ikke så rart.  Rundt 30 000 mennesker har funnet veien til byen mellom de syv fjell for å studere, og det sier seg selv at disse blir en viktig del av bybildet. Ikke minst har de betydning for alle kulturtilbudene som finnes. Studenter er kresne når det kommer til dette feltet, og tar selv initiativet til å skape et rikt kulturliv. 

 

Det Akademiske Kvarter er kjent som studentenes storstue. Her holder en rekke studentorganisasjoner hus, og det arrangeres debatter, konserter, teaterforestillinger eller andre happenings så godt som hver dag. Både Kvarteret og Hulen sørger for at anerkjente band tar turen over fjellet for å spille, og det er slett ikke bare studentene som finner veien opp ”på høyden” på slike kvelder.

LES OGSÅ: Hva er ditt drømmeyrke?

 

UKEN er et av de mer kjente arrangementene som finner sted. Dette er, misvisende nok, en to ukers festival som foregår i regi av NHH i mars. Festivalen er vestlandets nest største kulturarrangement etter Bergensfest og Festspillene. Blant de faste innslagene som kan oppleves her er debatter, konserter og Ukerevyen.


 

Phonofestivalen er et annet årlig arrangement som blåses i gang hver høst. Denne driftes av Studentradioen i Bergen, og hovedfokuset her er ”Kvalitetsmusikk fra radio til scene”. I tillegg til å fråtse i er sjangerbredt utvalg av konserter, kan man overvære teaterforsestillinger, debatter og film.

LES OGSÅ: Chatteforkortelser

 

Ellers har Studentidretten et mangfoldig tilbud som de fleste benytter seg av. De tilbyr alt fra aerobic, yoga og magedans til seiling, klatring, ballspill og friluftsliv. Som medlem av Bergen Studentidrett (BSI) kan du trene på fire treningssenter.

 

 

Uteliv

 

Det ryktes at studentene i Bergen skiller mellom to typer utesteder; de som ligger nord for Torgallmenningen og de som ligger sør for den. Sørsiden er akademikernes boltreplass. Her finnes de studentdrevne stedene Kvarteret og Hulen. En rekke rolige barer som gir rom for mer eller mindre intellektuelle diskusjoner, samt de fleste konsertscenene ligger også her. Nordsiden er mindre studentkonsentrert. Utvalget av utesteder er bra, men i større grad en på motsatt side har disse dress code. Spesielt gjelder dette for nattklubbene. Noen av stedene faller imidlertid utenfor denne kategorien. Onde tunger har uttalt at det er på denne kanten av byen man finner de mest ”Harry” plassene.

LES OGSÅ: Den rosa grisen til Pink Floyd


 

Skillet mellom sør eller nord er nok ikke så stort som mange vil ha det til. Alt fra de bruneste til de hippeste puber finnes på begge kanter av byen. Live musikk og dunkende discorytmer kan også spores begge steder. Det er likevel ingen hemmelighet at mange studenter trives best på sitt territorium, nærmest Universitetet.

  

 Utelivet i Bergen preges for øvrig av byens er aktive musikkmiljø. Mange spennende band holder til her, noe som merkes. Gjennom hele året arrangeres live konserter rundt omkring på scenene og utestedene.

 

 

Hva gjør du på fritiden?

 

Det skal vanskelig gjøres å ikke finne en aktivitet som passer for deg. Som i andre universitetsbyer finnes det her en rekke studentdrevne organisasjoner og lag. Vi snakker da om alt fra humanitære organisasjoner til religiøse foreninger og idrettslag. Om teatergrupper, og om studentbarer og studentmedier. I tillegg kommer kulturtilbudene som alle bergensere vet å benytte seg av; kino, filmklubb, teater og konserter. Her skulle man finne det meste.

LES OGSÅ: Studentvettreglene


 

Når det gjelder film, kan det nevnes at Bergen Filmklubb og Cinemateket USF er Norges største filmklubb. Her vises alt fra gamle klassikere til kunst- og kultfilmer til et meget interessert publikum. Det er vel ikke overraskende at studentene er i flertall, både når det gjelder medlemmer og medarbeidere. Byen har også sin egen filmfestival, BIFF (Bergen Internasjonale Filmfestival). Denne går av stabelen hvert år i okober, og byr på sju dager med spillefilm, dokumentarfilm og animasjonsfilm fra hele verden. På lerretet vises alt fra førpremierer på kjente filmer, til smalere kvalitetsfilm som aldri når frem til norske kinosaler.

LES OGSÅ: Toaletter er renere enn datamaskiner og telefoner

 

Nærhet til sjø og fjell gir muligheter for gode naturopplevelser. En god avkobling fra studenthverdagen får du ved å gå over vidden fra Fløyen til Ulrikken eller omvendt. En mindre energikrevende spasertur til Fløyen for å nyte utsikten anbefales også.    

 

 

 

Bolig i byen

 

De aller fleste ønsker å skaffe seg bopel i eller nært sentrum. Dette vet hushaiene å benytte seg av, og dermed kan det fort bli dyrt. Studentsamskipnaden i Bergen (SiB) eier studenthyblene, og her kan alle studenter som er tilknyttet SiB søke, også de fra UiB, NHH, HiB, KHiB osv. 


 

SIB kan tilby noen hybler i sentrum og relativt mange i gangavstand til sentrum til overkommelige priser. De mest sentrale er det naturlig nok rift om, så her lønner det seg å være tidlig ute med søknadsskjema. Studerer du ved NHH eller tar lærerudanning, og ønsker å bo nært studiestedet ditt, har du en fordel. Begge disse skolene ligger et stykke fra sentrum (henholdsvis Sandviken og Landås) der prisnivået er mer vennlig. Ved NHH ligger også Hatleberg Studentby.  

LES OGSÅ: 80-tallet: 1982 Hva skjedde?

 

 

Reise til og fra byen

 

Jernbanestasjonen i Bergen ligger midt i bykjernen. Hit kan man ta seg sørover til Oslo. Bestiller du billetter i god tid kan du få minipris til 199 kr.  Ca 20 minutter med buss fra sentrum ligger Flesland flyplass. Derfra kan går turen til de fleste byer innenlands og en rekke steder ut i verden. Både SASBraathens, Norwegian og Wideroe flyr på innlandsrutene.  Hurtigruten har Bergen som siste stoppested, slik at man kan velge å ta sjøveien nordover, helt til Nordkapp. Hurtigruten har studentpriser både på billett og lugar. Kystveien kan du også ta med Flaggruten til Stavanger. Denne har avganger minst tre ganger pr dag. I tillegg går det buss, både nordover og sørover fra Bergen. Lavprisekspressen til Oslo eller Trondheim er desidert rimeligste alternativ. Laveste billettpris er kr 49.

LES OGSÅ: Søknadene strømmer inn til UD sine praktikantstillinger