(StudentTorget.no):

Hvorfor reise på utveksling dit alle andre drar? Kan det friste med eksotiske Singapore eller verdensmetropolen São Paulo? Her er ekspertenes ti skjulte perler å utveksle til.

Kristine Stærfelt, Christian Thorn og Kjersti Eskild Havenstrøm arbeider til daglig ved utvekslingskontoret  ”Knutepunktet” ved Universitetet i Oslo (UiO). Jobben deres består i å formidle utvekslingsavtaler til eventyrlystne studenter.

Til oss har de utarbeidet en liste over ti steder med særpreg som de  anbefaler varmt for studenter som ønsker å reise på utveksling fra UiO. Sjekk i tillegg med ditt studiested om de tilbyr en utvekslingsavtale med disse stedene, eller hvilke andre eksotiske mål de tilbyr.

 De viktigste utvekslingsavtalene:

Nordlys: Nordlys er det største nettverket i Nordplus-programmet, et stipendprogram i regi av Nordisk Ministerråd. Nordlys er et faguavhengig nettverk som består av universitetene i Norden, og som arbeider for å fremme studentmobiliteten i Norden på tvers av fagmiljøer og grenser. Hvis du ikke har adgang til et nettverk innenfor ditt fagområde, eller du ønsker å ta fag som ikke tilbys ved ditt hjemmeuniversitet, er Nordlys løsningen for deg. Reiser du ut gjennom Nordlys, kan du søke om stipend på ca. 180 EURO per måned.


Bilateral: Bilaterale avtaler er inngått i fagmiljøene, for eksempel et institutt eller fakultet, og gjør at studenter fra bestemte fagmiljøer kan søke på ulike universiteter Det er ikke egne stipender tilknyttet disse (som for Erasmus-programmet) men du kan søke støtte i Lånekassen forutsatt at du har forhåndsgodkjenning fra fakultetet (gjelder alle avtaler).

Erasmus: Erasmus er et EU-program for samarbeid mellom høyere utdanningsinstitusjoner i EU og omfatter utveksling av både studenter og lærere. Programmet er i dag verdens største mobilitetsprogram. Studenter som blir innvilget en plass på dette programmet vil kunne motta Erasmus-stipend under utvekslingsoppholdet sitt. Utvekslingen foregår gjennom fagmiljøer (sentre, institutter eller fakulteter) som har inngått Erasmus-avtaler seg i mellom, slik at dine valgmuligheter avhenger av hvilke avtaler ditt fagmiljø har inngått

LES OGSÅ: Universitetsoversikt for Ungarn


Kilde: UiO

 

1: Universidade de São Paulo, Brasil

Passer for: Deg som liker varme, karneval og vil ha det beste fra Brasil.
Hvem kan søke: Lavere- og høyeregradsstudenter fra alle fagmiljøer er velkommen til å søke.
Undervisningsspråk: Portugisisk
Bomuligheter: Universitetet i Brasil er behjelpelig med å skaffe bolig, og det er mulig å bo hos vertsfamilie.


Derfor bør du dra dit:
- Rio er kanskje den brasilianske byen flest kjenner til, men São Paulo har minst like mye å by på, sier utvekslingsekspert Kjersti Eskild Havenstrøm.

Universitetet er nemlig regnet som Brasils største og beste universitet, og er på listen over de beste studiestedene i Latin-Amerika.

LES OGSÅ: Ukas utenlandsstudent studerer pedagogisk sosiologi i København

- En student som hadde vært der trakk frem kvaliteten på universitetet og omtalte São Paulo som Brasils kulturhovedstad. Du må ha hatt to emner på forhånd i portugisisk, men har man lyst, tar det ikke mer enn et semester å ta noen språkkurs. I tillegg får du kurs i portugisisk parallelt med fagene du tar der nede, tipser Havenstrøm.

LES ALT OM STUDIER I BRASIL
 

 

2: Charles University i Praha, Tsjekkia

Passer for: Deg som liker vakker og historisk arkitektur, forent med lave priser.
Hvem kan søke: Flere fagmiljøer på UiO har inngått utvekslingsavtaler med Charles University, blant annet Det juridiske fakultet, Det medisinske fakultet og Det samfunnsvitenskapelige fakultet. Det lønner seg i tillegg å sjekke avtalesidene ved ditt universitet for nærmere informasjon.
Undervisningsspråk: Tsjekkisk og engelsk
Avtale: Erasmus. Les mer om Erasmusavtalen.
Bomuligheter: Charles University tilbyr studentboliger.
Derfor bør du dra dit:

LES OGSÅ: Full støtte til fireårige bachelorgrader i USA


- Universitetet er veldig spredt i fagretninger, og Tsjekkia er et svært billig land, forklarer Havenstrøm. Praha regnes som en av Europas vakreste byer og er også oppført på UNESCOs liste over verdens kulturminner.

- Dette er kjent som et fremragende universitet med en unik historie, sier Havenstrøm. Universitetet er det største, eldste og ledende i Tsjekkia med rundt 50 000 studenter.

LES ALT OM STUDIER I TSJEKKIA
 

 

3: Uppsala universitet, Sverige

Passer for: Deg som verdsetter tradisjoner og høytidelige rammer – med kort vei hjem.
Hvem kan søke: Studenter som går et studieprogram på bachelor eller master ved Universitetet i Oslo, og har avlagt minst 30 studiepoeng når de søker.
Undervisningsspråk: Svensk
Avtale: Nordplus/Nordlys/Erasmus. Les mer om Nordplus-avtalen og Nordlys
Bomuligheter: Uppsala universitet skaffer bolig til utvekslingsstudenter som reiser gjennom formelle utvekslingsavtaler.
Derfor bør du dra dit:

LES OGSÅ: Silje studerer medisin i Budapest

-  Uppsala universitet er jo veldig anerkjent og er Skandinavias eldste universitet, informerer Christian Thorn i Knutepunktet.

Universitetet vet å ivareta sine studenter:


- Jeg ble fortalt av en som hadde vært der, at ved studiestart ble alle nye masterstudenter invitert inn på rektors kontor for å drikke Sherry. sier Thorn.

LES ALT OM STUDIER I SVERIGE
 

 

4: Ruprecht Karls Universität Heidelberg, Tyskland

Passer for: Deg som søker etter et prestisjetungt og historisk universitet
Hvem kan søke: Studenter på bachelor- og masternivå, på flere institutt ved Det humanistiske fakultet og Det teologiske fakultet, i tillegg til profesjonsstudier på medisin.
Undervisningsspråk: Tysk
Avtale: Erasmus
Bomuligheter: Universitetet i Heidelberg vil så langt som mulig være behjelpelig med bolig.
Derfor bør du dra dit:

LES OGSÅ: Medisinstudier i Riga: Sandra anbefaler Riga Stradins University

- Heidelberg er et av de mest prestisjetunge universitetene i Tyskland og er et sentrum for akademisk forleggervirksomhet, sier Stærfelt.

Flere viktige personer, deriblant Max Weber er gravlagt her. Byen har en svært rik historie, et gunstig klima og vakker beliggenhet, noe som gjør den til et av Tysklands mest populære reisemål.

LES ALT OM STUDIER I TYSKLAND
 

 

5: University of Aukland, New Zealand

Passer for: Studenter som vil ha både byliv og fantastiske naturopplevelser på samme sted.
Hvem kan søke: Avtalen er åpen for de fleste studenter som er tatt opp på et program ved UiO, både på bachelor og master.
Undervisningsspråk: Engelsk
Avtale: UiO og Jus har egne avtaler. Les mer om UiO-avtalen her Bomuligheter: Universitetet er behjelpelig med dette.
Derfor bør du dra dit:

LES OGSÅ: Linn studerer media og kommunikasjon i Australia


- Universitet ligger høyt blant de 100 beste i verden. Samtidig er det et stort breddeuniversitet med hele 8 fakulteter, opplyser Kristine Stærfelt.

- Auckland er også en veldig spennende by, en smeltedigel av europeiske, polynesiske og asiatiske innflytelser hvor du kan oppleve en kombinasjon av byliv - med kafeer, restauranter og shopping – og med vakre strender kun en halvtime unna, sier hun.

- Alle offentlige bygninger har navn på engelsk og maori. Det er veldig likestilt, i motsetning til Australia. Det er også et veldig godt fagtilbud frt, skyter Christian Thorn inn.

LES ALT OM STUDIER NEW ZEALAND

 

6: Université de Montréal, Canada

Passer for: Deg som vil lære fransk et annet sted enn Frankrike - i møte med nord-amerikansk kultur.
Hvem kan søke: Avtalen åpner for både bachelor- og masterstudenter med unntak av profesjonsstudiene (medisin, odontologi og juss).
Undervisningsspråk: Fransk (Det er mulig å delta på intensive franskkurs om sommeren ved UM (betalkurs) før semesterstart), ellers er universitetet McGill et engelskspråklig universitet i samme by.
Muligheter for bolig: Tilbud om dette sendes ut av UM i forbindelse med opptaksbrev. Université de Montréal har også et boligkontor som er behjelpelig med å skaffe bolig utenfor campus.
Derfør bør du dra dit:

LES OGSÅ: Om utdanning i utlandet - Studentopplysningen #25


- Universitetet i Montréal er en flott mulighet for studenter som har lyst til å studere på fransk utenfor Europa, forteller Christian Thorn.
Universitetet er svært anerkjent og befinner seg i kosmopolitiske Montréal, verdens nest største franskspråklige by. Engelsk er imidlertid utbredt og beherskes av de fleste.

- Dette gjør byen til en interessant møteplass for fransk og nord-amerikansk kultur, dette gjør stedet spesielt, sier Thorn.

LES ALT OM STUDIER I CANADA
 

 

7: National University of Singapore, Singapore.

Passer for: Deg som er opptatt av internasjonalisering. Dette er et knutepunkt for ulike kulturer.
Hvem kan søke: Det er åpnet for studenter fra alle fagmiljøer å søke (unntatt medisin). Gründerskolen har også avtale med NUS.
Undervisningsspråk: Engelsk
Avtale: UiO og bilateral. Les mer om Bilateral avtale her
Muligheter for bolig: NUS er behjelpelig med bolig.
Derfor bør du dra dit:

LES OGSÅ: Norske studenter i Danmark: Her er deres erfaringer

- Det trekker til seg folk fra hele Asia og er veldig internasjonalt, sier Thorn. Man tror kanskje mange nordmenn drar dit, men det gjør ikke det, i hvert fall ikke enda. Og det er jo et pluss for de som ikke vil støte på så mange andre nordmenn når de er på utveksling på andre siden av verden, fortsetter Thorn.

Universitetet regnes som et av de beste i Asia og undervisningen er på engelsk.

LES ALT OM STUDIER I SINGAPORE
 

 

8: University of Hong Kong, Hong Kong

Passer for: Deg som ønsker å studere på engelsk i Kina, ved et universitet i verdenstoppen.
Hvem kan søke: Alle bachelorstudenter (bortsett fra medisin og odontologi) er velkomne til å søke på avtalen.
Undervisningsspråk: Engelsk
Muligheter for bolig: Studenter som er innstilt på en plass ved University of Hong Kong må søke om bolig mellom mai og august dersom de ønsker å benytte seg av universitetets boligtilbud.
Derfor bør du dra dit:

LES OGSÅ: Kari Helene studerer IT i Australia: – Skolen forventer mye mer av deg enn i Norge

- Det fokuseres mye på Kina om dagen, sier Christian Thorn. Det er liten tvil om at flere vil få øyene opp for universitetet, spesielt da det er undervisning på engelsk.

Universitetet anses som Hong Kongs beste, og er rangert i verdenstoppen. HKU er et breddeuniversitet som har mye av den samme fagprofilen som UiO.

LES ALT OM STUDIER I KINA
 

 

9: University of Hyderabad, India

Passer for: Deg som er ute etter et trygt studietilbud i eksotiske omgivelser
Hvem kan søke: Studenter fra HF, SV og MatNat er velkommen til å søke. Vær oppmerksom på at det kreves 90 studiepoeng for å søke.
Undervisningsspråk: Engelsk
Muligheter for bolig: University of Hyderabad garanterer bolig i sitt nybyggede Tagore International Guest house.
Derfor bør du dra dit:

LES OGSÅ: Økonomistudier i Portugal: Mathilde dro fra regnfylte Bergen til sol og varme i Lisboa

Eksotiske Hyderabad ligger midt i India og er et nytt satsingsområde for Universitetet i Oslo.

- Vi sender de tre første studentene nå til våren, faktisk, sier Stærfelt.

Byen er perfekt studenter som er litt usikre på arbeidsprosessen man gjør i forkant av reisen.

 - Opplegget er litt mer tilrettelagt enn de andre avtalene, ganske ” safe”, egentlig, sier Stærfelt.

LES ALT OM STUDIER I INDIA
 

 

10: University of Illinois at Urbana-Champaign, USA

Passer for: Deg som vil studere i tidligere Nobelpris-vinneres fotspor
Hvem kan søke: Bachelor- og masterstudenter fra alle fagmiljøer er velkommen til å søke. University of Illinois at Urbana-Champaign krever et karaktersnitt B.
Undervisningsspråk: Engelsk
Bomuligheter: Universitetet er behjelpelig med bolig på campus.
Derfor bør du dra dit:

LES OGSÅ: Utdanning i Gøteborg: Katarina tok kjønnsstudier ved Göteborgs universitet

- Universitetet er svært høyt rangert, og har en bred faglig profil, sier Christian Thorn.

Universitetet kan blant annet skryte av 11 Nobelprisvinnere innen medisin, fysikk og kjemi.

Universitetet har ca. 42 000 studenter og ligger i tvillingbyen Urbana-Champaign med omlag 180 000 innbyggere ca. 220 km sør for Chicago. Universitetet har alle fasiliteter.

- De har til og med sin egen flyplass, sier Thorn begeistret.

LES ALT OM STUDIER I USA