(StudentTorget.no):

Hvis du kjenner at eksamensangsten begynner å spre seg i kroppen, gjelder det bare å fortsette å pugge – det er tross alt den beste kuren.

Og hvis du i tillegg studerer «riktig» vil du få mye mer ut av hver leseøkt, med påfølgende følelse av mestring og håp, noe som vil redusere angsten ytterligere.

Men for å studere «riktig» trenger man noen tips fra ekspertene.

Billie Streufert er ansvarlig for en avdeling som jobber med Student Success ved Augustana College i South Dakota, USA.

Han har mer enn ti års erfaring med akademisk rådgivning, og har hjulpet tusenvis av studenter med å nå målene sine. I en artikkel på USAtoday.com deler han en rekke tips som skal hjelpe studenter med å lære mest mulig effektivt i eksamensinnspurten.

Velg ut tipsene som du tror vil fungere for deg, og kom i gang med lesingen!

 

1. Få oversikt

Lag en oversikt over pensumet du skal igjennom i oppkjøringen frem mot eksamen. Del pensumet inn i mindre bolker for å lage delmål. På den måten virker ikke mengden pensum like overveldende, og det vil bli lettere å se fremgangen etterhvert som du leser deg gjennom stadig flere deler av pensumet.


 

2. Ikke vent på motivasjon

Bare kom igang. Ikke vent på at motivasjonen for å lese skal dukke opp av seg selv.

LES OGSÅ: Fusk på eksamen – Dette telles som fusk

 

3. Bruk notatene dine

Hvis du har tatt gode notater i løpet av semesteret, bør disse leses daglig. Akkurat som i det første tipset, bør også notatene deles inn i bolker, slik at du enklere kan se fremgangen.

LES OGSÅ: Blogg: Mine beste eksamenstips!

 

4. Eksamensform

Finn ut hvilken eksamensform som gjelder for de ulike fagene, og tilpass studieteknikken deretter. Her finner du tips til muntlig-skriftlig- og hjemmeeksamen.

LES OGSÅ: Hvordan stå på eksamen? Tidligere studenter forteller: – Slik lyktes vi på eksamen

 

5. Problemstillinger

Finn ut hva hvilke spørsmål, oppgaver eller problemstillinger som kan bli aktuelle. Se over gamle eksamensoppgaver, som du kanskje kan finne på nettet, eller få av familie og venner.

Les også gjennom fagbeskrivelsene på lærestedets nettsider. Her kan du for eksempel lese hva som er formålet med faget, og dermed tenke deg frem til hvilke deler av pensum som er viktigst å fokusere på.

LES OGSÅ: Søvnproblemer? Slik får du bedre søvn i eksamenstida

 

6. Repeter

Hvis du har fått oppgaver eller kvalifiserende eksamener underveis i semesteret, bør du finne tilbake til dem for å repetere – særlig hvis du slet med dem i utgangspunktet.

LES OGSÅ: Toastjern spolerte eksamen for studentene ved UiT

 

7. Snakk med læreren

Forsøk å få snakke med professoren i faget, lederen for semestergruppen din, eller andre fagpersoner. De vil kunne gi deg noen tips til hva som bør vektlegges.


 

8. Eksamensnerver

Ta kontroll over eksamensangsten. Lytt til beroligende musikk, strekk ut og ta dype åndedrag. Det kan hjelpe deg med å redusere stress og skyve unna negative tanker.

LES OGSÅ: Åtte ting du ikke bør gjøre før en prøve

 

9. Koble ny kunnskap

Forsøk å koble ny kunnskap til noe du allerede kan godt. Ved å assosiere nytt stoff med noe du husker svært godt, vil det bli lettere å hente det frem fra hukommelsen når du trenger det.

LES OGSÅ: Pollenallergi - Alt om - Dette betyr allergi for eksamen

 

10. Les forordet

Bla opp til forordet i pensumbøkene for å se om forfatterne viser til noen supplerende ressurser eller studieverktøy på nettet.

Disse er ofte utviklet for å gjøre det lettere å lære seg stoffet.

LES OGSÅ: Rekordmange tilfeller av eksamensjuks

 

11. Hva har du lært?

Sjekk hva du har lært underveis. Gå over notatene dine og forsøk å forklare hva som står der. Bruk gjerne flashcards. 

LES OGSÅ: Eksamenstips: Studentenes beste eksamenstips

 

12. Husketeknikker

Bruk ulike husketeknikker for å memorere pensum. Det kan for eksempel dreie seg om rim, akronymer, akrostiske dikt eller husketeknikken Memo.

LES OGSÅ: Jernteppe: Slik unngår du jernteppe på eksamen

 

13. Ta pauser

Ta korte pauser underveis i lesingen. Hjernen din kan bare tilegne seg en viss mengde informasjon om gangen, så du trenger pauser for å bearbeide det du har lært.

LES OGSÅ: Tankekart - slik lager du

 

14. Belønn deg selv

Etterhvert som du ser fremgang kan du belønne deg selv med aktiviteter du liker. Dette kan være alt fra å se en episode av favorittserien din til å dra på besøk til kjæresten din.


 

15. Vær sunn

I eksamensinnspurten er det ekstra viktig å være sunn. Få nok søvnhold treningen ved like og spis skikkelig «hjerneføde».

Hjernen din vil takke deg for dette i form av bedre resultater på eksamen.

LES OGSÅ: Prokrastinering og hvordan du kan unngå det

 

16. Visuell oversikt

Vær kreativ med blanke ark og fargestifter. Lag diagrammer, tabeller, bilder og tankekart for å sortere informasjonen du har tilegnet deg.

De visuelle representasjonene av informasjonen vil hjelpe deg med å memorere pensum enda bedre.

LES OGSÅ: Eksamensangst - er eksamensmånedene tunge å bære?

 

17. Snakk om pensum

Forklar pensumet til andre – eller til et tomt rom for den saks skyld. Ved å gjenfortelle det du har lært, fester informasjonen seg på en helt annen måte.

Om du bruker en venn eller medstudent som sparringspartner, kan du også be dem om å stille oppfølgingsspørsmål.

LES OGSÅ: Eksamensangst - hvordan håndterer du eksamensangst og nerver - med ekspertene Tone og Siri | SO #46

 

18. Fjern distraksjoner

Sørg for å fjerne alle distraksjoner når du studerer. Sett telefonen i flymodus og sku av radioen og TV-en.

Både bevisst og ubevisst vil hjernen jobbe med å «ta inn» all tilgjengelig informasjon fra alle sanser – og da gjelder det å fjerne alt som tar bort fokuset fra det som er viktig akkurat nå, nemlig eksamenslesingen.


 

19. Kollokviegruppe

Bli med i en kollokviegruppe. Gjennom felles innsats og diskursjoner får man frem flere synspunkter, man får repetert pensum på en effektiv måte, og ikke minst kan man fordele den store arbeidsmengden for så å holde presentasjoner for hverandre.

LES OGSÅ: Hvordan lykkes på konte-eksamen

 

20. Hard work beats talent

Til slutt, ta et oppgjør med det du tror at du vet om læring.

Læring skjer ikke fort, og intelligens er ikke en statisk faktor – den utvikler seg etterhvert som du tilegner deg ny kunnskap. Og vit at "Hard work beats talent".

Vær positiv og jobb målrettet, og ha troen på at ferdighetene og kunnskapsnivået ditt utvikler seg i riktig retning om du jobber med faget.

Du er fullt kapabel til å lære deg pensumet gjennom å jobbe hardt, søke ut hjelpen du trenger og bruke effektive læringsmetoder.