(StudentTorget.no):

 

Både true crime og podcaster har blitt veldig populært de siste årene, så hva er vel bedre enn true crime podcaster? I denne artikkelen anbefaler vi de beste true crime podcastene du kan høre på akkurat nå, når du trenger en pause fra pensum eller lesesalen.

 

1. Up and Vanished

Produsert av: Tenderfoot TV

 

«Up and Vanished» er en prisvinnende, amerikansk podcast som undersøker uløste saker hvor personer har forsvunnet helt sporløst. I sesong 1 undersøkes forsvinningen til læreren og skjønnhetsdronningen Tara Grinstead, som forsvant fra hjemmet sitt i Ocilla, Georgia i 2005. I sesong 2 undersøkes forsvinningen til Kristal Anne Reisinger, som forsvant fra den lille byen Crestone i Colorado i 2016. Podcasten ledes av regissøren og dokumentarskaperen Payne Lindsey, og er både velprodusert og utrolig spennende. Når sakene plukkes fra hverandre kommer nye opplysninger frem og Tara Grinstead-saken får til slutt en løsning.


 

«Up and Vanished» finner du HER


2. Root of Evil: The True Story of the Hodel Family and the Black Dahlia

Produsert av: TNT

 

Elizabeth Short, også kjent som «The Black Dahlia», ble brutalt torturert og drept i 1947. Flere trodde at en mann ved navn Dr. George Hodel var morderen. Hodel ble mistenkt, men ble aldri arrestert for mordet. I «Root of Evil» deler de gjenlevende medlemmene av Hodel-familien, som er overbevist om at George Hodel var Black Dahlia-morderen, sin egen families skremmende, mørke og grufulle historie. Som medlemmer av Hodel-familien er programlederne Yvette Gentile og Rasha Pecoraro ikke begrenset av retningslinjene og hensynene som journalister vanligvis forholder seg til, og du får derfor vite alt om Hodel-familien. Får du ikke nok av «Root of Evil»? På HBO kan du se TV-serien «I am the Night», som er basert på de samme hendelsene.


 

«Root of Evil: The True Story of the Hodel Family and the Black Dahlia» finner du HER

 

3. To Live and Die in LA

Produsert av: Tenderfoot TV & Cadence 13

 

I februar 2018 forsvant den unge, vakre skuespilleren Adea Shabani fra leiligheten sin i Hollywood i Los Angeles. LAPD har rykte på seg for å løse få saker hvor personer blir rapportert som forsvunnet. RollingStone-journalisten Neil Strauss blir derfor spurt om han kan hjelpe familien å finne svar på hva som har skjedd med Adea. I «To Live and Die in LA» følger vi Strauss i jakten på Adea og hva som egentlig har skjedd med henne. Podcasten er laget i «real time» og du følger saken etterhvert som den utvikler seg.

 

«To Live and Die in LA» finner du HER

 

4. Man in the Window


Produsert av: Wondery, Los Angeles Times

 

Podcasten «Man in the Window» er produsert av Los Angeles Times og handler om seriemorderen fra California som kalles for «The Original Night Stalker», «The East Area Rapist», «The Golden State Killer» eller bare «The Man in the Window». Seriemorderen utførte en rekke mord, voldtekter og innbrudd på 1970- og 80-tallet, og ble ikke arrestert før i 2018. I podcasten utforskes saken gjennom de mange ofrenes øyne. Podcasten ledes av den amerikanske gravejournalisten Paige St. John, som tidligere har vunnet Pulitzerprisen.

LES OGSÅ: Ute av verden - Karl Ove Knaugård - StudentTorget.no anbefaler


 

«Man in the Window» finner du HER

 

5. Uløst

Produsert av: VG & Rubicon

 

I sesong 1 av «Uløst» undersøkes det uløste drapet på Birgitte Tengs (17) som ble funnet drept i nærheten av hjemmet sitt på Karmøy i 1995. Birgittes fetter ble mistenkt for drapet, men ble senere frifunnet. I sesong 2 undersøkes saken om Therese Johannessen (9), som forsvant fra drabantbyen Fjell i Drammen 3. juli 1988, og som aldri har blitt funnet. I Therese-saken får VG inn nye tips som aldri er blitt delt før nå.

 

«Uløst» finner du HER

 

6. To hvite menn

Produsert av: NRK Radio

 

I 2009 ble Joshua French og Tjostolv Moland dømt til døden i Den demokratiske republikken Kongo, etter at sjåføren deres ble skutt og drept. I 2013 døde Moland på cellen sin i fengselet i Kongo. Den 17. mai 2017 kom French tilbake til Norge. I podcasten «To hvite menn» får du vite mer om hvem Moland og French var, hvordan de endte opp inne i jungelen i Kongo i 2009, og hva som egentlig skjedde den natten sjåføren deres ble drept.

LES OGSÅ: Filmene som hjelper deg forstå ex.phil

 

«To hvite menn» finner du HER

 

7. Atlanta Monster / Monster: The Zodiac Killer

Produsert av: HowStuffWorks.com & Tenderfoot TV

 

I podcasten «Monster» lærer du mer om seriemordere som barnemorderen i Atlanta og Zodiac-morderen. Sesong 1 heter «Atlanta Monster» og tar for seg en rekke mord som skjedde i Atlanta på 1970-tallet, og som ofte kalles for «the Atlanta Child Murders». Sesong 2, «Monster: The Zodiac Killer», tar for seg de grusomme Zodiac-mordene som skjedde nord i California på slutten av 1960-tallet. Zodiac-morderen sendte flere, kodede brev til avisene i området og hevdet at identiteten hans var skjult i brevene. Hvem den beryktede Zodiac-morderen er vet fortsatt ingen. Podcasten «Monster» gjennomgår begge historiene i kronologisk rekkefølge og med mange detaljer.

LES OGSÅ: Gratis kurs på internett


 

«Atlanta Monster» / «Monster: The Zodiac Killer» finner du HER

 

8. En mörk historia

Produsert av: JUST STORIES AB

 

Denne svenske podcasten tar for seg sjokkerende og forbløffende kriminalsaker fra Sverige. «En mörk historia» er en undersøkende podcast og ledes av programleder Carl Fridsjö. Podcasten tar for seg saker som Östbergakonflikten, mordene i Mantorp, gruppemordet i Långshyttan og brevbomber fra Gullspång. Hver enkelte sak utforskes gjennom to-fem episoder. I episodene intervjues personene som var direkte involvert i sakene, noe som er med på å gjøre episodene enda mer spennende.

 

«En mörk historia» finner du HER

 

9. Serial

Produsert av: This American Life

 

«Serial» er en amerikansk podkast hvor journalisten Sarah Koenig presenterer en kriminalhistorie fra virkeligheten over flere episoder. Sesong 1 handler om drapet på high school-studenten Hae Min Lee i 1999, og sesong 2 om sersjant Bowe Bergdahl, som ble holdt fanget av Taliban, og senere deserterte fra den amerikanske hæren. Sesong 3 tar for seg flere saker fra det amerikanske rettssystemet, for å vise hvor urettferdig og dysfunksjonelt det kan være. Mange har kanskje hørt om eller på «Serial» allerede. Podcasten er fortsatt en av de mest kjente og mest populære true crime podcastene i USA, og sesong 1 er hørt over 68 millioner ganger totalt (CBS News). Noen kjenner også kanskje til saken om Hae Min Lee og Adnan Syed, fra HBOs TV-serie «The Case of Adnan Syed», og syns du saken fra sesong 1 er spennende anbefales også TV-serien.

LES OGSÅ: Fem bøker til norgesferien


 

«Serial» finner du HER

 

10. Familiene på Orderud

Produsert av: NRK Radio

 

Natt til 22. mai 1999 ble Kristian Magnus Orderud, Marie Orderud og deres datter Anne Orderud Paust skutt og drept i kårboligen på Orderud gård i Sørum, Akershus. Per Kristian Orderud, hans kone Veronica Orderud, Veronikas søster Kristin Kirkemo, og Kristins daværende kjæreste, Lars Grønnerød, ble dømt for medvirking til drap. «Familiene på Orderud» inneholder blant opptak fra rettssalen og intervju med inkluderte personer. Historien er fortalt av journalist og forfatter Joachim Førsund. Podcasten følger TV-serien «Gåten Orderud» som gikk på NRK, men inneholder annen informasjon enn TV-serien. Syns du saken er spennende, anbefaler jeg å se TV-serien og høre podcasten samtidig.

LES OGSÅ: Hvilken datamaskin skal jeg velge?

 

«Familiene på Orderud» finner du HER

 

11. TrueCrimePodden

Produsert av: Moderne Media

 

I den norske podcasten «TrueCrimePodden» får du høre spennende fortellinger fra hele verden, om seriemordere, drap og kriminalsaker, som Jeffrey Dahmer, The Golden State Killer, Papin-søstrene, Jack the Ripper med flere. Podcasten har en fortellende stil og historiene leses opp direkte fra manus. Den skiller seg slik fra de mer undersøkende true crime podcastene, hvor en journalist utforsker ulike saker. Pernille Radeid er manusforfatter og leser fortellingene i podcasten.


 

«TrueCrimePodden» finner du HER 

 

12. My Favorite Murder with Karen Kilgariff and Georgia Hardstark

Produsert av: Exactly Right

 

Karen Kilgariff og Georgia Hardstark har vært true crime fans hele livet. I podcasten «My Favorite Murder» forteller de hverandre sine favoritthistorier om mord og kriminalsaker og deler i tillegg historier fra venner og fans. Kjemien og dynamikken mellom Kilgariff og Hardstark gjør dette til en underholdene og spennende podcast å høre på.

LES OGSÅ: Kort- og brettspill du kan kose seg med i helgen

 

«My Favorite Murder with Karen Kilgariff and Georgia Hardstark» finner du HER 

 

13. Jensen & Holes: The Murder Squad

Produsert av: Exactly Right

 

I podcasten «The Murder Squad» undersøker den tidligere cold case-etterforskeren Paul Holes og den tidligere gravejournalisten Billy Jensen uløste kriminal- og forsvinningssaker. Ved bruk av ulike metoder som gammeldags detektivarbeid, DNA-analyser og stedstjenester fra sosiale medier, forsøker de å løse kriminalsakene. Lytterne, med sine tips og teorier, er også aktive medlemmer av «The Murder Squad» og hjelper til med å løse sakene.

 

«Jensen & Holes: The murder Squad» finner du HER 

 

14. Someone Knows Something

Produsert av: CBS Podcasts

 

I podcasten «Someone Knows Something» følger vi den kanadiske filmskaperen og regissøren David Ridgen når han slår seg sammen med familiene til ulike personer som har blitt drept og forsøker å løse sakene gjennom å følge ulike ledetråder, tips og ved å snakke med de mistenkte i sakene. Sammen med familiene søker han etter svar på hva som har skjedd med Adrien McNaughton, en fem år gammel gutt som forsvant sommeren 1972 da familien var på fisketur (sesong 1), Sheryl Sheppard, som forsvant sporløst i 1998, bare to dager etter at kjæresten hadde fridd til henne på TV (sesong 2), Charles Moore og Henry Dee som ble kidnappet og drept i 1964 (sesong 3), Wayne Greavette som ble drept da han mottok en brevbombe (sesong 4), og Kerrie Ann Brown som ble voldtatt og drept i 1986 (sesong 5).

LES OGSÅ: Dette kan du gjøre sammen med kjæresten på Valentine’s Day


 

«Someone knows something» finner du HER 

 

15. Serial Killers

Produsert av: Parcast, Cutler Media

 

I podcasten «Serial Killers» diskuteres ulike seriemordere og deres psykologiske profiler. Podcasten gir deg som lytter en bedre forståelse av hvordan seriemordere tenker og hva de har gjort. Podcasten går i dybden av sinnet, historiene og livene til de ulike seriemorderne. Det kommer ut nye episoder av «Serial Killers» hver mandag, og har du ikke hørt podcasten før har du nå over hundre episoder å kose deg med. Podcasten ledes av Greg Polcyn og Vanessa Richardsson.

 

«Serial Killers» finner du HER 

 

16. Cults


Produsert av: Paracast, Cutler Media

 

I podcasten «Cults» utforskes ulike kulter og du får et innblikk i hva som faktisk foregikk inne i de ulike kultene. Podcasten ledes av Greg Polcyn og Vanessa Richardsson, som også leder podcasten «Serial Killers». I podcasten får du høre historier om ulike kulter, lederne av kultene, og historier om mord, mysterier og manipulasjon.

LES OGSÅ: Ti klassiske julefilmer

 

«Cults» finner du HER

 

17. The Shrink Next Door

Produsert av: Wondery, Bloomberg

 

Journalisten Joe Nocera har et hus i Hamptons og naboen hans var en psykolog ved navn Ike. Pasientene til Ike var kjendiser og rike businessfolk fra New York. I nabolaget i Hamptons var Ike kjent for sine store, ekstravagante fester. En sommer oppdager Joe at Ike er borte og at alt han trodde han visste om psykologen ikke stemmer.

 

Dette er en veldig annerledes podcast, som tar for seg en spennende historie om svik, manipulasjon, og når en psykolog bryter tilliten til pasientene og utnytter dem. Podcasten ledes av Joe Nocera, som er skribent for Bloomberg.

 

«The Shrink Next Door» finner du HER 


17. Dr. Death


Produsert av: Wondery

LES OGSÅ: Forfatterens påske-favoritter

 

Når du drar til legen for å få utført en operasjon er du på ditt mest sårbare, fordi du må legge livet ditt i hendene til en annen person. Du velger å stole på legen, sykehuset og systemet, og stoler på at de skal beskytte deg.

 

Kirurgen Christopher Duntsch hvedet å være den beste kirurgen i hele Dallas. Han ga pasienter med store smerter i ryggen ryggoperasjoner, som skulle fjerne smertene deres. Kort tid etter at han hadde operert flere pasienter, begynte flere av pasientene å oppleve store komplikasjoner. Podcasten «Dr. Death» handler om kirurgen Christopher Duntsch, hans 33 pasienter og stiller spørsmål ved hvem systemet egentlig skal beskytte.

LES OGSÅ: Wladimir Kaminer «Russerdisko» - StudentTorget.no anbefaler

 

«Dr. Death» finner du HER 


18. Crime Junkie

Produsert av: audiochuck  | Ashley Flowers

 

Podcasten «Crime Junkie» ledes av Ashley Flowers, som hver mandag snakker om ulike kriminalsaker. Podcasten beskrives som din ukentlige «true crime fix», og som å snakke om true crime med dine beste venner. Denne podcasten er fin for podcast nybegynnere og historiene er lette å følge.

 

«Crime Junkie» finner du HER 

 

19. Gangster Capitalism

Produsert av: C13Originals

 

Denne podcasten skiller seg fra de andre true crime podcastene her, fordi den tar for seg en helt annen type kriminalitet; nemlig økonomisk kriminalitet. Sesong 1 handler om College Admissions skandalen hvor rike, ressursterke familier hadde betalt for at barna deres skulle bli tatt opp ved eliteuniversiteter over hele USA. Saken sjokkerte hele USA, da FBI gikk ut med tiltale mot hele 50 personer i mars 2019. Både college admissions skandalen og podcasten er spennende, så denne podcasten anbefales på det sterkeste!

LES OGSÅ: 6 tips til studiestart

 

«Gangster Capitalism» finner du HER 

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet