(StudentTorget.no):

 Slik får du råd til lokalet:


Mange tror at det vil koste dem hele studielånet å leie et lokale. Men det gjelder å trekke i samme retning. Hvis folk tar med drikke og dere enes om en liten inngangssum, trenger det ikke å gå på bekostning av middagene fremover. Tvert imot, da er det kanskje penger å spare.

Klarer man å samle rundt 30-40 festglade folk, behøver ikke dette å bli mer enn en hundrings på hver. I tillegg slipper man de utallige køene på byens utesteder, dyre drinker og den mislykkede kampen om å samle alle på ett sted.

Som et avbrekk fra den strabasiøse og til tider kjedsommelige uken på lesesalen, kan en fest i helgene være et lyspunkt for mange. Skal du feire noe, enten det er bursdag, julebord, sommerselskap eller en helt vanlig fest, kan det iblant være problematisk å finne et passende sted som kan huse alle. Med mindre du klarer å stable alle de danseglade gjestene dine inn på det stusselige kottet i studentboligen din, kan løsningen være å leie et rom i et av Oslos mange utleielokaler. 


Her finner en rekke gode lokaler med sentral beliggenhet og respektable priser for en fattig student.

LES OGSÅ: Bildeserie: Halloweenfest på NISS 2010

Lite og idyllisk

Bjørnehuset er et lite, sjarmerende tømmerhus i parken på St. Hanshaugen. Stuen har lange spisebord og grei nok plass til å boltre seg på dansegulvet, men det er ingen sofagrupper. Det er plass til 35 gjester, og et lite kjøkken med kaffetrakter, kokeplate og oppvaskmaskin er tilgjengelig hvis man vil servere mat. Det er friluftsetaten som leier ut Bjørnehuset, og for fredager og lørdager er leieprisen kr 4300,- per kveld. Leier du lokalet på en ukedag, kan du imidlertid gjøre en storstilt markering av lillelørdag til den nette sum av 3600,- per kveld. Leieprisene prisjusteres hvert år. Merk også at lokalet ikke leies ut i jul- påskeferie og juli måned, eller enkelte røde dager på kalenderen.

LES OGSÅ: Norske festivaler 2013 - Full oversikt over sommeren!

 

Plass til mange

Er gjestelisten lang og danselysten stor, kan Kjelsås Folkets Hus være et ypperlig sted og samles. På dagtid huser stedet Regnbuen barnehage, men på kveldstid har kun voksne adgang. Huset kan ta imot 100 gjester, har stort kjøkken og mer enn god nok danseplass. Om noen av gjestene skulle få behov for ekstra oppmerksomhet utover kvelden, er det bare å trå til med et eget nummer; en scene står nemlig klar til bruk i lokalet. For kr 3600,- kan man synge og danse frem til klokken halv to på natten. Vasking av lokalet er inkludert i prisen.


Man kan også leie lokalet for en hel helg, men da vil prisen stige ytterligere. Festhuset ligger sentralt til på Kjelsås i Oslo.

Tlf: 977 86 362

LES OGSÅ: NM i Stein, saks, papir

Sentralt og billig

Grendehuset Korsgata 16 ligger perfekt til i Korsgata på Grünerløkka. Det ble bygget i 1850-årene, men ble totaloppusset i 2003, og alle fasiliteter og møbler er forholdsvis nye. Grendehuset tar imot 40-60 gjester og koster kr 3050,- å leie for en fredags- eller lørdagskveld. Renhold er inkludert i prisen. Her kan man riktignok ikke feste natten lang, da arrangementet på kveldstid må være avsluttet innen klokken 01.00. 

Les også: Oslos beste uteserveringer

LES OGSÅ: Slik blir du festfin på budsjett

Dansing natten lang

Er man ute etter et lokale hvor man kan feste hele natten lang, kan Nordseter gård være løsningen. Selv om man må ta hensyn til naboene rundt og skru av musikken klokken 00.30, kan man vanligvis disponere gården fra kl.12.00 til kl 10.00 neste dag. Her kan man benytte seg av en eller to etasjer, og prisen varierer fra 2000,- til 5000,- kroner. Gården har dekketøy til rundt 50 personer og ligger nær Ekebergbanen ikke langt fra bussene og t-banen på Lambertseter. 

LES OGSÅ: 10 ting du ikke visste om øl

 

Et hyggelig vorspiel

Er du mer på jakt etter et vorspielsted hvor du kan dra ut på byen etterpå, kan studentboligene være et godt alternativ. Generelt sett må man være beboer i den gjeldende Studentboligen. eller i de øvrige Studentboligene for å kunne leie lokale. Men på Sogn Studentby kan andre enn beboerne få leie Valdresstua for 1500,- kroner kvelden. Her er det plass til 90 elleville gjester, så det kan bli et livlig vorspiel eller fest, men det skal herske ro etter klokken 24.


 

Den gode kjelleren

Er du av typen som foretrekker å nyte alkoholholdig drikke på full mage? Da er Den Gode Cafè i Fredensborgveien stedet for deg. Her finner du restaurant i første etasje, hvor man kan fortære en gourmetpizza og skylle det hele ned med håndbrygget øl. Kjellerlokalet kan leies ut til firmafester, julebord og utdrikningslag. Kjelleren har kapasitet for 80 personer, 50 hvis det skal spises. Lokalet har egen bar, en liten scene, separat musikkanlegg, 52" tv skjermer og et shuffelbord. Som om ikke det var nok, kan Den Gode Cafè også hjelpe til med leie av tekniker, artister og Dj's.

Tlf: 22 20 34 55

LES OGSÅ: Dørvakter og bartendere deler deres historier

Sosialdemokratisk perle

Sagene Samfunnshus er en sosialdemokratisk perle, som ble totalrenovert i 2010 og nå står klart til å ta spranget inn i en ny tid! Sagene Samfunnshus er også universelt utformet, så her kan du trygt ta med både grandtanter og bestemødre på en svingom! Samfunnshuset har flere saler til leie, men Kaysalen er den som egner seg best som festlokale. I utgangspunktet er prisene her ganske stive, og det koster blant annet 7500,- for å leie salen på en fredag eller lørdag. Men hvis du leier på vegne av en organisasjon, en gruppe eller et lag, får du 50 prosent avslag for prisen. Ved støre lukkede arrangementer kommer 1000,- i tillegg for leie av tilsynsvakt.Tlf: 23474990

LES OGSÅ: 10 gode grunner til å være fadder

Velstand på Nordstrand

Nordstrandshuset eies av Nordstrand vel, og ble kjøpt for å sikre lokalbefolkningen og ideelle organisasjoner. I 2014 ble kjøkkenet totalrenovert, etter sigende til stor glede blant de som frekventerer stedet jevnlig. Prisene varierer fra 4300,- til 12 500,- alt etter om du leier på uke- eller helgedager. På lørdager gjelder kun leie av hele huset til sistnevnte sum.


Tlf: 22 28 13 49

LES OGSÅ: Fem enkle og gode drinker du kan lage hjemme

Tradisjonsrik kremmergård

Bakgården på Cafe Asylet er det ideelle stedet for en kald pils på en varm sommerkveld i hovedstaden. Men denne tradisjonsrike kremmergården, som har huset både barneasyl og sykehus siden det ble reist i første halvdel av 1700-tallet, har også kule lokaler til leie. Prisene varierer avhengig av hvilket rom du leier. Hvis du for eksempel leier et separat rom med kapasitet på 25 personer, koster dette 1500,- kr. Stedet holder det gående frem til klokken ett.

 
Tlf: 2217 28 76

LES OGSÅ: Sprudlevann - Bobler på budsjett

Akebakke i påvirket tilstand

Har du noen gang vurdert å teste ut akebakken i påvirket tilstand? Lofthusbadstua gir deg muligheten! Lofthusbadstua selskapslokaler leier ut lokaler i nærheten av markagrensen, der akebakken ned fra toppen ender. Alpintbakken ligger også i nærheten. Her har du 60 kvm i storstua og 15 kvm i kjellerstua, i tillegg til et velutrustet kjøkken. Vil du leie lokalet på kveldstid fredag eller lørdag, koster det 2900,-. Du kan også slå på stortromma og leie stedet en hel helg for 5000,- dalere.


Tlf: 22224948

LES OGSÅ: Sigurd Wongraven - Rødvin og svartmetall

Fargesprakende på Grünerløkka

Det fargesprakende lokalet Påfuglen finner du i hjertet av Grünerløkka. Er du av typen som liker å bruse med fjærene til en billig penge, er Påfuglen stedet å være - noen hevder endog at dette utestedets leiepriser er blant Tigerstadens billigste alternativer for fattige studenter som lever på Lånekassens nåde. Her har man etter eget utsagn god erfaring med å arrangere selskaper for unge, feststemte mennesker, og både små og store lokaler er til leie.

Tlf: 9680444

LES OGSÅ: Slik finner du lykkepromillen

Herskapelig hygge

På Ormøya i Oslo finner du den pittoreske herskapsbygningen Villa Lilleborg. Huset er fra 1892, og har man blitt benyttet til selskapsvirksomhet siden midten av 70-tallet. Her er man altså gamle i gamet. Er du av typen som foretrekker livets litt mer eksklusive sider, gir Villa Lilleborg muligheter for å slå ut håret i landlige omgivelser, hvor man kan friste med en velpleid plen på utsiden og vakker borddekning inne. Her kan man altså trygt holde sitt bakkanal i de beste omgivelser. Dette er likevel ikke alltid stedet å dra for en gnien sjel, da prisene i perioden fra mai til oktober ligger på 8000,- for leie på en helgedag. Ellers ligger prisene mellom 5000,- og 6000,- kroner.


Tlf: 99459489 

LES OGSÅ: Vorspill er kun bra for lommeboka

Mange muligheter

Det er mange ulike feststeder å velge mellom i Oslo, prisene kan variere etter sesong og etterspørsel. Kanskje har vi oversett noen som du vet om?